Brojnim projektima kojima Bjelovarski list posljednjih deset godina, od svog osnutka, nastoji dati doprinos našoj zajednici i pokazati društvenu odgovornost, ove godine pridružujemo još jedan. Odlučili smo ga posvetiti ženama. Žalosno je što i danas, u 21. stoljeću, baratamo pojmovima kao što su “borba za ravnopravnost spolova” ili “borba za ženska prava” jer, s obzirom na to kada je spomenuta borba započela, za očekivati bi bilo da je već davno okončana. No, nije. Na žalost, žene se i danas moraju svojski truditi kako bi dokazale da su u mnogim stvarima jednake ili bolje od muškaraca. Kada govorimo u uspješnosti takvog dokazivanja, Bjelovarsko-bilogorska županija može bez problema poslužiti za primjer drugima. Drago nam je što možemo istaknuti kako u našoj sredini ne nedostaje uspješnih žena na različitim područjima. Kroz povijest, sve do današnjih dana, one su javnost oduševljavale i fascinirale svojim pričama i uspjesima. Od Naste Rojc, Eve Fischer, preko Bože Tvrtković, Vlaste Chloupek, pa sve do naših suvremenica Snježane Tribuson ili Nataše Vezmar, u povijest ovih prostora utkan je i odlučan ženski rukopis. Njihove priče bile su nam glavna inspiracija prilikom organizacije novog projekta Bjelovarskog lista – Večeri DIVA. Večeri koju na Međunarodni dan žena posvećujemo svim Drugačijim, Inovativnim, Vrijednim i Ambicioznim ženama.

Prva Večer DIVA bit će posvećena ženskom poduzetništvu jer i tu se možemo pohvaliti istinskim divama čije priče inspiriraju i vesele. Naša je županija posljednjih nekoliko godina vodeća po udjelu žena u poduzetništvu u cijeloj Hrvatskoj, a mi smo za našu konferenciju “Žene u poduzetništvu” izabrali neke od najboljih županijskih gospodarstvenica koje će s javnošću rado podijeliti svoja vrijedna iskustva. Hvala im na tome.

No, nije poduzetništvo jedino područje na kojem i danas imamo istinske dive. S njima se svakodnevno susrećemo i u kulturi, sportu, politici, obrazovanju… Stoga nam je želja da Večer DIVA Bjelovarskog lista postane nezaobilazna tradicija kroz koju ćemo svake godine donositi priče o snažnim ženama koje borbu za ravnopravnost spolova vode i žive svaki dan. Neka nam svima njihove priče budu nadahnuće.

Slavica Trgovac Martan