Svečanom skupštinom i dodjelom priznanja zaslužnim članovima u planinarskom domu ”Kamenitovac”, 3. veljače 2019. započela je proslava 95. obljetnice planinarstva u Bjelovaru. Zahvalnice za doprinos u radu društva dobili su Darko Bogeljić, Nada Frančić, Đuro Gustović, Ivan Herman, Ljubica Ježić, Ivan Legin, Krunoslav Kanešić, Vera Pauška, Anamarija Pađan, Karlo Polašek, Tihomil Tomić, Zdravko Trgovac, Ivan Želipski i Branko Filipan. Plaketu za izuzetan doprinos u razvoju planinarstva dobio je Željko Vinković.

Daleki počeci

Na okupljanju su planinari podsjetili kako je na poticaj šefa željezničke postaje Bjelovar i člana HPD –ove Središnjice u Zagrebu Viktora Borovečkog u Bjelovaru 30. lipnja 1924. osnovana podružnica “Bilo-gora”. Za prvog predsjednika društva izabran je inicijator Viktor Borovečki. Na prvom društvenom izletu 7. srpnja 1924. na Plitvička jezera sudjelovalo je deset članova. Krajem prve godine postojanja društvo je imalo 80 članova. U blizini željezničke stanice i tunela u Paulovcu 30. lipnja 1925. otvoreno je prvo društveno izletište. Tijekom Drugoga svjetskoga rata HPD je raspušten, a planinarsko djelovanje u Bjelovaru nastavilo se 1946. u okviru planinarske sekcije Fiskulturnog društva „Bjelovar“. Stjecanjem uvjeta za osnivanje samostalnih društava ta je sekcija 18. lipnja 1948. donijela odluku o osnivanju planinarskog društva „Bjelovar“. Pod imenom Bilogora društvo je nastavilo djelovati od 1953. Gradnja planinarskog doma na Kamenitovcu započela je već 13. kolovoza 1949., a dom je otvoren 5. kolovoza 1951. Da bi se olakšao prilaz domu 1962. društvo kupuje pojas zemljišta širine pet metara za izgradnju puta.

Razdoblje od 2009. do 2018. može se smatrati posebno uspješnim. Članovi su obišli gotovo sve planine u Hrvatskoj, a izvan granica pojedine vrhove u Sloveniji, BiH, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Maroku, Armeniji i Gruziji. Najveći visinski uspjeh postignut je 3. srpnja 2013. kad je član Bilogore, prema pisanim dokumentima, kao drugi Hrvat ispenjao 5034 metra visok vrh Kazbek na Velikom Kavkazu u Gruziji.

Manifestacije i priznanja

Na tradicionalnoj manifestaciji „Proljeće na Bilogori“ koju društvo organizira svake godine trećeg vikenda u travnju, najbrojniji posjet bio je 2010. kad su Bilogoru posjetila 484 gostujuća planinara iz 22 planinarska društva. 2011. je, nakon osam godina, ponovno je okupljena Visokogorska sekcija, kojoj je cilj organiziranje izleta u visoka gorja. Dvojica su članova u osmodnevnoj neprekinutoj turi obišla tristo kilometara dug Slavonski planinarski put i stekla posebno priznanje Slavonskog planinarskog saveza, a školovano je prvih troje vodiča društvenih izleta.

U siječnju 2012. godine otvorena je društvena knjižnica koja sadrži vodiče, knjige, karte, monografije i drugu literaturu. Jedan član stekao je naslov „Biokovski vuk“ što ga dobivaju planinari koji uzdužno alpskim stilom prođu sto kilometara Biokova i divljeg Rilića. U 2013. godini društvo dobiva zahvalnicu udruge Bilogorski turistički put za promicanje vrijednosti i ljepota bilogorskog kraja i običaja te Povelju Općine Veliko Trojstvo za dostojno promicanje Bilogore i Općine Veliko Trojstvo. Povelja Bjelovarsko-bilogorske županije uručena je društvu u lipnju iduće godine.

Obilježena je nova kružna planinarska staza „Bilogorska šetnica“, duga 12 km, a u sklopu proslava 90. obljetnice planinarstva u Bjelovaru 2014. godine organiziran planinarski tjedan.
Početkom 2015. potpisan je ugovor o zakupu Doma na period od 10 godina te je završena legalizacija planinarskog doma. Ugošćeni su legendarni Stipe Božić s projekcijom o usponu na i K2 i Dado Mesarić, s projekcijom „Prvenstven uspon zapadnim grebenom na najviši vrh svijeta“.

Jedinstvena staza

Krajem 2016. društvo je prošlo na natječaju te dobilo sredstava za izgradnju i opremanje šumske poučne pješačke staze „Bilogora“ koja će biti građena od prirodnih materijala (drvo) kod planinarskog doma „Kamenitovac“, a završetak radova očekuje se krajem ove godine. Godina 2017. ostaje u sjećanju po po tome da je jedan član na turnim skijama uspio popeti 4165 metara visok vrh Breithorn u Peninskim Alpama i sretno se spustiti s njega. U nakladi društva izdana je knjiga „HPD Bilogora u medijima 2008.-2017.“ (Željko Vinković)