ROVIŠĆE – Prošle nedjelje obitelj Vuković iz Predavca u jednoj je večeri ostala bez svega što je na gospodarstvu godinama stvarala. Vatra im je toga dana progutala drveni štagalj i sjenik, krovište garaže, drvarnice i sušione za meso, svinjca i nadstrešnice koji su bili spojeni na uvoz sjenika. U tim objektima izgorjeli su zečevi i kokoši, radni strojevi, kukuruz, sijeno u balama, umjetno gnojivo, a za vrijeme požara zahvaćen je i dio krovne konstrukcije obiteljske kuće. Oštećena obitelj štetu procjenjuje na oko 100 tisuća kuna.

Nesuradnja na vrhu

Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće i Predavac, a na sreću nitko nije ozlijeđen. Policija je utvrdila kako je uzrok požara otvoreni plamen, a požar je uzrokovan dječjom igrom u uvozu sjenika. Takvom izvješću ne proturječi Kata Vuković, ali tvrdi da su vatrogasci prekasno priskočili u pomoć. Vatra je kaže krenula iz jednog manjeg ugla štaglja da bi na kraju priprijetila i kući.

-Ne smijem se niti sjetiti što bi bilo da četverogodišnji sin nije istrčao van iz štaglja. Dotrčao je k meni i govorio da u štaglju gori vatra. Izvana se u tom trenu još ništa nije vidjelo, no kada sam ušla unutra gorjelo je u uglu. Odmah sam nazvala 112 i policiju. Nakon toga još sam 19 puta zvala i na broj 112 i 113 dok su konačno došli vatrogasci iz Predavca i Rovišća. Ne znam zašto im je trebalo skoro pola sata da stignu – ogorčena je Kata.

Boji se, kaže, da je po srijedu netrpeljivost između glavnih u tim društvima. Njezine sumnje dijeli i sumještanin Ivan Fogec. I sam je nekada bio profesionalni vatrogasac i tvrdi da su po srijedi stvari koje su opasne, odnosno da zapovjedni vrh dobrovoljnih vatrogasaca s toga područja međusobno ne surađuje.

Sve po standardima

-Nije to prvi put da imamo problema zbog toga što vlada netrpeljivost između vrha DVD-a Predavac i DVD-a Rovišće. Bojimo se da dok se oni dogovore tko bi što trebao i za čiji račun bude jednog dana ugrožen i nečiji život. I u ovom su slučaju prvo prošli vatrogasci iz udaljenijeg Rovišća, a tek onda iz Predavca – buni se Fogec, koji se kao mnogobrojni susjedi uključio u pomoć čišćenja požarišta s kojeg se i drugi dan još uvijek prilično osjetio miris paljevine. Da ništa od rečenog pak nije po srijedi i da su vatrogasci obaju DVD-ova više nego brzo stigli na mjesto događaja, govori zapovjednik DVD-a Rovišće Goran Vinković.

Dojavu smo od centra 112 zaprimili u 19 sati i 36 minuta. U 19 sati i 41 minutu je DVD Rovišće izašao na mjesto intervencije, a u 19 i 47 minuta došli smo na požarište gdje su stigli i vatrogasci DVD-a Predavac. Vatru je gasilo 18 vatrogasaca s tri vozila DVD-a Rovišće i dva DVD-a Predavac – iščitava iz vatrogasnih evidencija Vinković. Kategorički odbija svaku sumnju da je po srijedi zaostala intervencija tvrdeći da su DVD-ovci brže intervenirali nego što bi to uspjela Javna vatrogasna postrojba Bjelovar. (S. Klinac)