Prošlog tjedna je prvi od šestorice pripadnika bjelovarske Javne vatrogasne postrojbe koji će u dvotjednim smjenama boraviti kao ispomoć na priobalju, otputovao na otok Lastovo, koji je ujedno postao novom dislociranom bazom, potvrdio je za Bjelovarac zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog. Riječ je o već ranije dogovorenoj proceduri pružanja potpore u okviru sveobuhvatnih planova pomoći u gašenju požara na našoj obali, u kojoj sudjeluju i pripadnici vatrogasnih postrojbi s područja cijele Hrvatske.

-Novost u odnosu na prethodne godine je i podatak kako će se za eventualnih većih intervencija uz profesionalce angažirati i 20-ak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji također spremno čekaju poziv za eventualno gašenje većih požara. Premda se nadamo da to neće biti potrebno, najave meteorologa o izrazito visokim temperaturama i do sada zabilježeni veći požari u Makarskoj i Trogiru, kao i svih prethodnih ljetnih sezona podižu stupanj opreza i pripravnosti na visoku razinu – kaže Đalog, dodajući kako u slučaju požara većih razmjera nije isključena ni uporaba dijela tehnike ove postrojbe.

Istodobno, poznate su i brojke intervencija za prvih šest ovogodišnjih mjeseci koje su u prosjeku ostale na razini prethodnih desetak godina, ali s prepoznatljivim trendom daljenjeg rasta tehničkih intervencija, i to ponajviše u prometu.

-Broj požara na našem području je u stalnom padu i tijekom ovog perioda nisu bile izražene veće intervencije na spašavanju obiteljskih kuća ili gospodarskih zgrada, iako smo nedavno zabilježili specifičan slučaj eksplozije na bjelovarskom silosu. To samo potvrđuje kako i sami građani sve više pozornosti posvećuju prevenciji zaštite od požara koja bi trebala postati dijelom skrbi o općoj sigurnosti i to ne samo tijekom ljetnih mjeseci – zaključuje Đalog.