Vatrogasci DVD-a Rovišće i njihovi francuski prijatelji iz humanitarne organizacije GSCF-u, upravo su se vratili iz Albanije. Skupina članova DVD-a Rovišće i vatrogasaca iz Francuske sudjelovala je ondje u humanitarnoj akciji pomaganja područja pogođenih potresima.

Kao što je poznato, Albaniju su 26. studenog pogodili razorni potresi magnitute i do 6,4 po Richteru te je uz na desetke poginulih, nastala ondje i strašna materijalna šteta. Vatrogasci iz Rovišća uvjerili su se da je situacija u brojnim albanskim gradovima i dalje dramatična, uz brojne zgrade srušene do temelja i ljude koji su ostali bez krovova nad glavom.

Albanija je opustošena stravičnim potresima

-Donacijama opreme francuske Udruge te hranidbenim namirnicama donirane od Pekare Oškera iz Rovišća koja je donirala brašno te tvrtke Gala iz Bjelovara koja je donirala jaja, kojima ovim putem zahvaljujemo, značajno se pomoglo trenutnoj situaciji u pogođenim područjima. Prilikom obilaska mjesta pogođenih razornim potresima, naši vatrogasci posjetili su također i glavnu vatrogasnu postaju Tirane te uvidjeli kako postoji veliki nedostatak opreme i obučenosti ljudi. U razgovoru s predstavnicima grada Tirane te vatrogasnim zapovjednicima dogovoren je nastavak suradnje i donacija. Također zahvaljujemo općini Rovišće na potpori u ovoj humanitarnoj misiji – istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Rovišće Ivica Tanjić, koji je u društvu Darija Biškupa i Martina Gojanija u Albaniji boravio ukupno dva dana, dok su humanitarci iz Francuske ondje bili i nekoliko dana više.

-Najviše vremena bili smo upravo u Draču, gradu koji je najviše stradao u ovim potresima, a na ono što smo tamo zatekli, ništa nas nije moglo pripremiti. Grad izgleda kao da se ondje vodio rat, brojne zgrade su srušene do temelja, ljudi su i dalje u šoku i nastala šteta je stravična. S vatrogascima iz Tirane dogovorili smo daljnje donacije koje će Francuzi realizirati preko DVD-a Rovišće – zaključio je Tanjić.