Naša sugrađanka iz sporne grupe iščlanila se odmah nakon našeg upita, odgovorivši da nije imala pojma da ju je netko uopće učlanio

Je li Vanja Posavac, saborska zastupnica iz redova SDP-a, za razliku od šefa svoje stranke, koji kako se bliže parlamentarni izbori sve glasnije i češće ističe svoje domoljublje i ljubav prema Hrvatskoj polažući desnicu na srce uz povike Hrvatska, Hrvatska…, i dalje mentalno zarobljena u prošlosti, pita se čitateljica Bjelovarca Novog koja je naišla na podatak koji ju je poprilično neugodno iznenadio.
– Potpuno slučajno otkrila sam da je Vanja članica Facebook grupe “Jugoslavija naša domovina”, što me prilično naljutilo i stoga želim objašnjenje. Meni nije normalno da danas, dva i pol desetljeća od hrvatske neovisnosti, mi imamo saborske zastupnike koji su članovi tako opskurnih grupa i zbog toga želim objašnjenje. Je li ona zaista smatra da je Jugoslavija njezina domovina, a ne Hrvatska – poručuje naša čitateljica (podaci poznati redakciji). Prozvana Posavac isčlanila se iz “jugoslavenske” grupe gotovo odmah nakon našeg novinarskog upita, a nekoliko dana kasnije pristigao je i njezin odgovor.
Posavac: Dodali su me bez mog znanja
– Kao što je opće poznato, na Facebooku vas svatko može dodati u brojne grupe, i to se događa. I političarima i novinarima, gospodarstvenicima, nastavnicima, liječnicima… Dakle, svima. Zahvaljujem što ste mi dali do znanja da sam članica grupe “Jugoslavijo moja domovina”. Nisam uopće znala da sam članica te grupe, ali detaljnom analizom uvidjela sam da sam članica grupa : Heklanje(1148 članova), Ljubav (710 članova), Nikad ne reci nikad, Restoran Bicko itd. Iako se osobno divim ženama koje znaju heklati, ja nemam pojma, pa ako to već vežemo uz grupu “Jugoslavijo moja domovino”, prije bih ja isheklala stolnjak nego što će Jugoslavija biti obnovljena – odgovorila je Vanja Posavac. U grupu Jugoslavija moja domovina uključena je prije nešto više od četiri mjeseca, a uključio ju je stanoviti Radovan Ivica Posavec koji nije odgovorio na naše pitanje što ga je ponukalo da saborsku zastupnicu uvrsti u navedenu grupu. S obzirom da je od uključenja do našeg upita, a potom i isključenja Posavčeve iz Facebook grupe prošlo nešto više od četiri mjeseca, a uvažavajući njezin odgovor o tome da je svatko može priključiti u koju god grupu želi, ispada da bjelovarska saborska zastupnica baš i nije često na Facebooku, no to baš i nije tako.
Članica grupe za podršku Milanoviću
– Ono što naglašavam, članica sam grupe podrška Zoranu Milanoviću, što je respektabilna grupa od 37.024 članova i s time se ponosim. Moja eventualna aljkavost je samo u tome što redovno nisam kontrolirala grupe kojima sam pridružena. Nakon ovog upita i odgovora potrudit ću se biti ažurna na Facebooku. Zahvaljujem na upozorenju – poručuje Posavac. Njezinu, kako kaže, aljkavost kritizirao je i SDP-ov koordinator za II. izbornu jedinicu Vedran Babić.
– Uvjeren sam da će zastupnica Vanja Posavac, nakon ovog vašeg upita, ubuduće više paziti u koju ju Facebook grupe uključuju. Javne osobe moraju malo više paziti na takve stvari – napominje Babić. Igor Kokoruš