“Policijski službenici su u petak 3. veljače 2017. postupajući po dojavi građana, nekoliko minuta prije ponoći na Trgu Kralja Tomislava, zatekli dvojicu mladića koji su akrilnim sprejem ispisivali grafite na fasadi jedne zgrade. Osobe su privedene u policijsku postaju radi provođenja kriminalističkog istraživanja, a utvrđeno je da su oni te večeri akrilnim sprejem crne i plave boje na jednoj ogradi, jednom eko spremniku i fasadama zidova desetak zgrada u užem središtu Bjelovara ispisivali različite grafite. Protiv njih bit će podnijete kaznene prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Nastavlja se daljnji rad na utvrđivanju oštećenih osoba.“

 Dan poslije

U navedenome citatu, a radi se o službenom priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske, nakon vandalskog pohoda mladića na gradska pročelja, najvećim dijelom iz reda spomeničke baštine, poput pravoslavne crkve Svete Trojice, zaštićenog spomenika kulture, netom obnovljenog nemalim novcem poreznih obveznika iz blagajne Ministarstva kulture. Dvojac je ovo pročelje „ukrasio“ velikim slovom „U“ s križem, dok je za ostala pročelja mahom izabrao poruke Dinamu i Zdravka Marića. Idućih dana, policija je bila zasuta prijavama o počinjenim nedjelima. Jerej Nemanja Obradović je o tomu izvijestio i bjelovarske konzervatore koji su s predstavnikom ovlaštene građevinske tvrtke Bel Bau izišli na teren te procijenili kako izvornom bojom treba prekriti površinu od 35 kvadrata, što će stajati oko 4.500 kuna, plus PDV. Prodekanica za nastavu razvoj i unapređenje bjelovarske Visoke tehničke škole Tatjana Badrov pak na skandalozni izgred je odgovorila kaznenom prijavom protiv počinitelja, uz primjenu „odgojne mjere“, da se troškovi obnove naplate iz njihovih džepova.

 Učinci mjerodavnih

Zanimalo nas je što su u gotovo pet mjeseci poduzele mjerodavne institucije.
-Službenici Policijske postaje Bjelovar, 03./04. veljače 2017. postupali su temeljem saznanja o počinjenju kaznenog djela iz čl. 235. st. 2. Kaznenog zakona te su protiv naknadno identificiranih počinitelja Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru 28. veljače 2017. godine podnijeli Posebno izvješće – stoji u službenom prioćenju Bjelovarcu iz PU Bjelovarsko-bilogorske. To nam je potvrdila i općinska državna odvjetnica Sandra Knok Čanić.

-Obavještavam vas kako je PU Bjelovarsko-bilogorska, Policijska postaja Bjelovar, podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru kaznenu prijavu protiv dva mlađa punoljetnika ( rođ. 1998. i 1997.), no kako je povodom navedene kaznene prijave u tijeku provođenje izvida, nismo u mogućnosti dati više informacija s obzirom da je odredbom članka 206.f Zakona o kaznenom postupku propisano kako je postupanje tijekom izvida tajno – kaže Knok Čanić.

Obnova tek slijedi

Na pitanje, kada će se pročelja, unakažena potezom ruke mladih vandala dovesti u prvobitno stanje, odgovor smo potražili u bjelovarskom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture.
-Pravila nalažu obnovu pročelje zgrada iz reda spomeničke kulture u cijelosti usklađenu s prvobitnim stanjem. To podrazumijeva izvorne boje i tonove iz evidencije konzervatorske struka, za koju radi i ovlaštena građevinska tvrtka. Uništena pročelja su privremeno prekrivena bojom, a kada će uslijediti obnova po uzusima struke, zavisi od osiguravanja novčanih troškova – kaže Ljubica Trumbetaš, stručna savjetnica Konzervatorskog odjela.

Osuda i jasna poruka mladima

-Zaposlenici i naši studenti ostali su zgroženi vidjevši grafite krajnje neprimjerenog sadržaja. Točno je da sam na ovaj vandalski čin odgovorila kaznenom prijavom protiv počinitelja. Kako je šteta na pročelju procijenjena na oko 7.000 kuna, u prijavi sam dodatno naznačila potraživanje novca od samih počinitelja. Kako smo obrazovna ustanova, ovim smo potezom istodobno poslali i jasnu poruku mladima, ali i cijeloj javnosti o neprihvatljivosti i najstrožoj osudi ovakvog ponašanja. Stoga očekujem i primjereni pravosudni epilog ovog slučaja – komentirala je za Bjelovarac Tatjana Badrov, prodekanica na VTŠ Bjelovar.