Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Prije dva tjedna mlada, ali već sada vrhunska operna pjevačica Valnea Vretenar (30) iz Pule u atriju Gradskog muzeja održala je svoj prvi koncert u Bjelovaru i sve prisutne ostavila bez daha svojim božanstvenim glasom. Inače, Valnea je zbog ljubavi postala naša sugrađanka i tako u kulturnom smislu itekako obogatila Bjelovar.

-Velika mi je želja bila nastupiti u Bjelovaru i kolega Vedran Milić, inače vrhunski pijanist, me pozvao da zajedno nastupimo u atriju Gradskog muzeja. Imala sam malo tremu kako će me bjelovarska publika primiti, ali atrij je bio ispunjen do posljednjeg mjesta i zaista sam uživala, a nadam se i publika – kaže nam odmah na početku novopečena Bjelovarčanka Valnea koja se prisjetila svojih samih početaka.

-U Puli sam završila srednju glazbenu školu i iskreno moj prvi san je bio da budem pijanistica. Kako sam uz klavir morala upisati još jedan, sekundarni smjer svi su me nagovarali da upišem solo pjevanje jer su smatrali da imam dobar i ugodan glas, tako da sam zaista i upisala pjevanje ne razmišljajući da će me ono vrlo brzo potpuno preuzeti i da će klavir pasti u drugi plan – otkriva nam Valnea. Kaže kako joj je profesorica klavira rekla da je često znala nesvjesno pjevušiti za vrijeme sviranja, što je bio još jedan znak da je solo pjevanje ipak prva ljubav.

Pjevanje je moj život

-Vrlo brzo sam shvatila da je ipak pjevanje moj život i u Splitu sam upisala Umjetničku akademiju gdje sam imala divne profesore i nakon pet godina sam uspješno diplomirala s tim da sam godinu dana provela u Ljubljani na Akademiji za glasbo gdje sam se još više usavršila kod jedne vrhunske profesorice – prisjeća se Valnea koja je gostovala na mnogim koncertima u Ljubljani, Celju, Padovi, Luganu, Freyungu, Zagrebu, a osvojila je i brojne nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima.

-Prva kazališni nastup sam imala u ‘HNK Šibenik’ gdje sam pjevala ulogu sluškinje Sunčice, komične opere Turia i Plamenko. To je bilo fantastično iskustvo. Neki pred prvi kazališni nastup imaju tremu, ali ja sam samo osjećala nestrpljenje da što prije sve počne. Inače sam energična osoba i takva sam i na pozornici tako da to moram malo kontrolirati, ali isto tako želim biti što prirodnija na sceni – priča nam Valnea koja nam je i otkrila da li ima uzora.

Valnea u ulozi sluškinje Sunčice u HNK-u Šibenik

-Pa svatko u umjetnosti ima nekoga kome se divi ili barem uči od njega ili nje. Za mene je to nizozemska operna pjevačica Cristina Deutekom. Uvijek sam joj se divila i kada god ju čujem naježim se. Naravno, kada god pri vježbanju nekog novog djela imam nekih tehničkih problema ili nedoumica poslušam nju i sve mi brzo sjedne – kaže Valnea i otkriva nam koliko truda treba da se uspije u solo pjevanju.

-Treba imati talenta, ali puno više je u radu i radu. Jako puno se mora vježbati. Dođeš na neki nivo i onda tek shvatiš koliko još puno imaš za raditi da se popneš samo jednu stepenicu više. Tu nema kraja, cijelog života se moraš usavršavati i raditi na glasu. A onda kada dođeš u kazalište, sve ispočetka jer se moraš prilagoditi i u scenskom pokretu, glumi, plesu i svemu drugome. Tu je stotinu prepreka i svaka uloga ti nešto novo nosi. Posebno je problem ako si imao dužu pauzu, ako to zapravo voliš onda ti i nije teško – naglašava Valnea i otkriva nam svoje planove i želje.

-Pa sada sam u Bjelovaru jer su mi tu dijete i dečko i jako mi se sviđa ovaj grad. Ali prijavljivat ću se na sve audicije diljem Hrvatske pa i Europe. Želim ići i na natjecanja po Europi, to je važno jer tamo dolazi ravnatelji opera i producenti koji te mogu angažirati. Naravno, voljela bi raditi i kao profesorica pjevanja, no sve ćemo vidjeti. Inače, voljela sam pogledati poznati bjelovarski Božićni koncert, nadam se da ću ove godine imati priliku nastupiti, također bi voljela da se u našem gradu jednog dana izvede opera, a san mi je jednog dana nastupiti u velebnoj La Scali u Milanu – zaključila je Valena kojoj želimo mnogo uspjeha i dobrodošlicu u Bjelovar.