Na sportskm ribnjacima bjelovarskog kraja prošle nedjelje je i službeno počela ovogodišnja ribolovna sezona,a i današnji slobodni dan mnogi ribiči su iskorstili za svoju najveću strast.

Za tu prigodu, Zajednica športsko ribolovnih društava i udruga, koja je nositelj prava gospodarenja svim tim vodama, poribila je sportske ribnjake dvanaest ribolovnih društva s blizu 1,5 tone šarana. Najviše, 370 kilograma, pušteno je u četiri ribnjaka najstarijeg i najvećeg ovdašnjeg ribolovnog društva, SRD „Česma“ Bjelovar, koje okuplja više od 120 članova. Na ribnjacima SRD „Česme“ u Tomašu bilo je na otvaranju sezone i najbučnije i najveća gužva. Gotovo stotinjak ribolovaca i njihovih prijatelja, neki i s obiteljima, poput obitelji Danijela Andova, koji je na ribnjak došao sa suprugom Ivanom i kćeri Dorom, zaposjeli su obale ribnjaka.

Brojna događanja

-Naši ribnjaci su i inače omiljeno mjesto za ribolov. Lijep ambijent i uređen dom privlače ljude ovamo na obiteljske izlete, a ribom bogati ribnjaci, brojne ribolovce iz cijele Hrvatske. Godišnje u naše ribnjake pustimo i preko 3,5 tona šarana i amura. To je odličan mamac za ribolovce, ali i natjecatelje pa ovdje organiziramo već gotovo pola stoljeća staro međunarodno memorijalno natjecanje u čast našeg osnivača Antuna Čika u lovu ribe te šaranski maraton „24 sata Tomaša“. A spomenimo da imamo reprezentativce u ribolovu, prvake u pastrvaškoj ligi, šaranskoj ligi i kadetkinje koje nastupaju na završnici Kupa Hrvatske. Naši seniori love i u Županijskoj ligi BBŽ – ponosan je predsjednik SRD „Česma“ Marijan Žugović.

Tradicionalna zakuska

Da su ribnjaci u Tomaš itekako bogati ribom potvrdili su prvi ovogodišnji ulovi na otvorenju sezone. Prikazali su ribolovci razne tehnike ribolova, modernog šaranskog dubinskog, pa one s plovkom, feeder, dok su oni stariji lovili klasično – s tri štapa „na kariku“. Najvećeg šarana, teškog 3,5 kilograma, u nedjelju je ulovio mladi ribolovac Tomislav Bauković iz Dautana, i to na male crve. Ostali su lovili na kukurz i gliste, pa su lovljene i babuške i lijepi patuljani, a tu i tamo i poneka deverika. „Normu“ od po dva šarana brzo je ispunio iskusni dvojac Anđelko Čizmazija i Stevo Sever, a među onima koji su se brzo „upisali“ bio je i jedan od najstarijih članova bjelovarske „Česme“ Josip Kranjčević – Juva.
Za sve prijatelje ribolova i ribolovce koji su se u nedjelju našli na ribnjacima u Tomašu, domaćini su tradicionalno skuhali fiš paprikaš.