BJELOVAR – Nažalost, ni ovaj tjedan ne može proći bez još jedne tužne priče o zanemarivanju i zlostavljanje djece, čiji će se epilog uskoro saznati na kaznenom postupku na Općinskom sudu u Bjelovaru. Jer, 38-godišnjakinju s prebivalištem u samom središtu Bjelovara tereti se za čak četiri kaznena djela povrede djetetovih prava, a ona je, prema optužnici, kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece zbog čega su se djeca odala drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja te kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece.

Ovu se Bjelovarčanku tereti da je u razdoblju od rujna 2012. pa praktički do jučer na prilično jeziv i nezamisliv način zanemarivala 17-godišnjeg sina i tri kćeri (15, 14, 1 godinu). Iako je bila svjesna da svojim ponašanjem i postupcima nepovoljno i ugrožavajući djeluje na njihov odgoj, školovanje te pravilan psihofizički razvoj i zdravlje, propustila je voditi dužnu skrb o djeci. Brigu o djeci prepuštala je ostalim članovima svoje obitelji, djecu je učestalo ostavljala i same kod kuće bez nadzora odrasle osobe, učestalo je izbivala iz stana zbog čega djeca nakon povratka iz škole nisu mogla ući u stan pa su do povratka majke kući boravila u osobnom automobilu parkiranom u dvorištu zgrade. Ova majka djeci nije kuhala i brinula se oko njihove prehrane, niti ih je kontrolirala izvršavaju li svoje školske obaveze.

 Odustala od škole

Djeca su zbog toga učestalo dolazila nepripremljena u školu, a u školi su se neprimjereno ponašala i to na način da su bili nezainteresirani za nastavu i ometali je. Zbog toga su najstarija kćer i sin popustili u školi te je kćeri zbog neprimjerenog ponašanja izrečen ukor, a zbog velikog broja zaključenih nedovoljnih ocjena ponavljala je sedmi razred osnovne škole. Od drugog polugodišta prošle školske godine dijete je čak prestalo pohađati nastavu, dok je sinu izrečena opomena pred ukor jer je neredovito pohađao nastavu. Ovu majku tereti se i da kao roditelj unatoč pozivima stručnih osoba škole nije komunicirala s razrednikom, nije odlazila na roditeljske sastanke u školu, a nije vodila brigu o sinovom zdravlju te ga nije vodila na potrebne liječničke preglede.

Tako ga je tijekom 2016. godine propustila odvesti na preporučeni pregled u Kukuljevićevu bolnicu u Zagreb, zbog čega je u studenom iste godine dječak zaprimljen na Odjel psihijatrije Opće bolnice Bjelovar, nakon čega je hospitaliziran u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu zbog dijagnoze emocionalnog poremećaja u adolescenciji. Po otpuštanju iz bolnice, okrivljenica nije sina vodila na preporučene psihoterapije, a zbog manjka roditeljskog autoriteta danas 15-godišnja kćer napustila je obiteljski dom i izbivala cijelu noć. No, 38-godišnja majka kao roditelj nije poduzela nikakve mjere da bi ju pronašla niti je o navedenom obavijestila nadležne institucije, niti je dijete sankcionirala i ukazala joj na neprimjerenost njezinog ponašanja.

Odali se kriminalu

Zbog manjka roditeljske kontrole djeca su poprimila i obrasce nedopuštenog ponašanja pa je tako protiv 15-godšnjakinje u tijeku kazneni postupak zbog kaznenog djela prijetnje, a 17-godišnji sin je u više navrata prijavljivan zbog kaznenih djela i prekršaja počinjenih na štetu članova obitelji. Zbog toga mu je određen i privremeni smještaj u odgojni dom. Kad je o pitanju najmlađe dijete, odnosno jednogodišnja kćer, brigu o njoj je 38-godišnjakinja u potpunosti prepustila drugim članovima obitelji zbog čega dijete stanuje s bakom i djedom, dok se okrivljenica ni na koji način ne brine o kćeri.

Nakon što je dijete završilo u bolnici, majka ne samo da ga nije posjećivala, već se nije ni raspitivala o kćerinom zdravstvenom stanju, niti ju je po rođenju zdravstveno osigurala. Nije vodila ni brigu da dijete primi sva potrebna cjepiva s obzirom na svoju dob, a zbog učestalih roditeljskih propusta od strane Centra za socijalnu skrb prema 38-godišnjakinji su u više navrata izricane mjera nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi u odnosu na maloljetnu djecu, međutim, provođenje navedenih mjera bilo je otežane zbog okrivljeničine nesuradljivosti. Optužnicom je također sudu predloženo da se 38-godišnjakinju osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca.