BJELOVAR – Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv 31-godišnjeg Bjelovarčanina, kojeg se tereti za pokušaj silovanja. Kazneno djelo koje se ovom muškarcu stavlja na teret odigralo se još prošlog ljeta u bjelovarskom prigradskom naselju Hrgovljanima, a 31-godišnjak je suočen s optužbama da je na silu pokušao izvršiti spolni odnos sa susjedom. Prema optužnici, 31-godišnjak je u prijepodnevnim satima 29. srpnja prošle godine, u cilju zadovoljavanja svog spolnog nagona pokušao silovati susjedu u kući u kojoj ona živi s mužem.

-Primio ju je objema rukama ispod koljena, odnio je do kreveta i bacio je na krevet tako jako da je susjeda pala na leđa. Zatim joj je sjeo na trbuh i držeći joj čvrsto ruke pritisnute za krevet počeo joj je govoriti da je stiglo vrijeme za naplatu i da će s njom spolno općiti do kraja života. Kako se susjeda opirala i govorila mu da prestane i makne se s nje, pala je na pod pokraj kreveta, no 31-godišnjak ju je ponovno primio za nogu, povukao i bacio na leđa na krevet. Sa sebe je skinuo majicu i kratke hlače i gol je sjeo na susjedin trbuh i primio je čvrsto za ruke. Za to vrijeme prestravljena susjeda je vikala da je pusti i da nije normalan i da će mu vratiti dvije tisuće kuna.

Dozivanje u pomoć

Nakon što se 31-godišnjak desnom rukom počeo dodirivati po spolovilu, poderao je majicu koju je susjeda imala na sebi, skinuo joj suknju, a lijevom rukom joj je poderao gaćice. Svo to vrijeme spolovilom se trljao u njezin trbuh, a kako se susjeda i dalje opirala, uspjela je pobjeći prema vratima kuće dozivajući u pomoć, no 31-godišnjak ju je vrlo brzo sustigao. Nakon što ju je uhvatio za nogu, oboje su pali na pod, a potom ju je ponovno odvukao na krevet, bacio na leđa i sjeo na nju. Tek nakon što mu je susjeda rekla da ide zaključati vrata, 31-godišnjak joj je pustio ruke, uspjela se izvući ispod njega, potrčala je prema vratima i uzela je sa sobom svoj mobitel s kojim je pozvala policiju, tako da optuženik nije uspio u dovršenju djela – stoji u optužnici.

Prilikom ispitivanja pred policijskim službenicima, 31-godišnjak je porekao počinjenje inkriminiranog kaznenog djela i tvrdio je da je spolni odnos bio konsenzualan, no iskazi žrtve, kao i ostalih svjedoka i materijalni dokazi, Odvjetništvu su ipak bili dovoljni da optuže Bjelovarčanina. Susjeda je tijekom ispitivanja istaknula da je 31-godišnjak koji joj je prvi susjed došao na kavu to nedjeljno prijepodne, no od početka je bio čudan. Pričao joj je, istaknula je, da je cijelu noć bio vani s društvom te da se našmrkao kokaina i da je popio Viagru. Kada se ustala od stola i zaputila prema kuhinji oprati suđe, 31-godišnjak joj je prišao s leđa i počeo je pritiskati svojim tijelom o kuhinjske elemente. Nakon što mu je rekla da je pusti, susjed ju je primio ispod koljena i odnio na krevet, sjeo joj na trbuh i primio ruke te je tada počela tortura opisana u optužnici.

Svježe ozljede

Pregledom susjede u ambulanti pokazalo se da je ona zadobila tjelesne ozljede u vidu  otvorene rane desne potkoljenice, a po cijelom tijelu imala je krvne podljeve za koje se ispostavilo da su svježe ozljede. U kući su pronađene i potrgane gaćice i majica susjede, a biološkim vještačenjem su na 31-godišnjakovoj majici pronađeni tragovi DNA koji se podudaraju s DNA profilom susjede. Toksikološko vještačanje je pokazao da je 31-godišnjak u organizmu imao tragove amfetamina odnosno sintetičke droge “Speeda” i THC-a, odnosno aktivne tvari iz marihuane ili hašiša. Istog dana kada se kazneno djelo za koje je optužen 31-godišnjak je uhićen te je punih mjesec dana proveo u istražnom zatvoru u Bjelovaru, nakon čega je pušten na slobodu. Ako optužno vijeće Županijskog suda u Bjelovaru potvrdi ovu optužnicu, suđenje do sada neosuđivanom 31-godišnjaku ubrzo će početi, a ako mu se kojim slučajem dokaže krivnja, prema Kaznenom zakonu prijeti mu kazna zatvora od tri do deset godina. (sg)