Jedan od zatvorenika u Zatvoru u Bjelovaru prošlog je tjedna hitno prevezen u bolnicu nakon što je progutao žilet. Iako službenu potvrdu ovog strašnog događaja nismo uspjeli dobiti, više nezavisnih i pouzdanih izvora potvrdilo nam je da se ovaj horor zbilja i dogodilo. Kako saznajemo, zatvorenik koji je progutao žilet izvan je životne opasnosti, zbrinut je u bolnici i uspješno se oporavlja, a ovaj muškarac koji odslužuje zatvorsku kaznu zbog imovinskih delikata uopće i nije s bjelovarskog područja. Na ovaj način navodno je protestirao jer je smješten u bjelovarskom zatvoru, a ne u nekom od zatvora ili kaznionica bliže njegovom domu.

Žileti za brijanje normalno se mogu kupiti u zatvorskoj trgovini i nikome ne bi palo na pamet da bi se netko od zatvorenika mogao odlučiti na ovaj autodestruktivni potez. Da je po svemu sudeći doista bila riječ o protestu, a ne o pravom pokušaju suicida, potvrđuje podatak da je zatvorenik žilet prije gutanja zamotao u selotejp kako si ne bi ozlijedio unutarnje organe. No, iako je žilet bio omotan selotejpom, ovaj se zatvorenik prilično kockao sa životom jer da reakcija nije bila pravovremena, želučana kiselina mogla je nagristi selotejp te bi tada nastali ozbiljni problemi i ovom bi čovjeku život uistinu bio ugrožen.

Inače, prije gotovo tri godine na istovjetan način postupio je i jedan od najpoznatijih i najozloglašenijih hrvatskih zatvorenika, Dragan Paravinja. Ovaj ubojica kojem je Vrhovni sud ljetos prepolovio kaznu te će u zatvoru zbog ubojstva i pokušaja silovanja mlade Drnišanke Antonije Bilić provesti 20 umjesto 40 godina, u prosincu 2014. godine progutao je tri žileta dok je bio u šibenskom zatvoru. I Paravinja je žilete prije gutanja zalijepio selotejpom, a dogodilo se to dok je štrajkao glađu.

Jedan od posljednjih pokušaja suicida u Zatvoru u Bjelovaru dogodio se u proljeće prošle godine, kad je jedan od čuvara u posljednji trenutak spasio život istražnom zatvoreniku koji se pokušao ubiti vješanjem. Taj se muškarac srednje životne dobi koji je iza rešetaka završio zbog čak 16 kaznenih djela protiv spolne slobode i rodoskvrnuća, očito se nije mogao nositi s teretom tih strašnih djela koja je počinio. Kad su čuvari otvorili pritvoreničku sobu vidjeli su čovjeka kako se objesio o konopac koji je napravio od plahti. Jedan čuvar presjekao je konopac, drugi ga je primio za noge te su odmah pozvali hitnu pomoć i spasili mu život.