Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv Mije K. (51) iz okolice Garešnice, kojeg se tereti za kazneno djelo napada na službenu osobu. On je, prema optužnici, u predvečerje dana 11. lipnja ove godine u jednom selu u blizini Garešnice počinio prekršaj iz nasilja u obitelji prema nevjenčanoj supruzi. Po pozivu su na mjesto događaja upućena dva službenika Policijske postaje Garešnica, koji su krenuli prema njegovoj kući kako bi s njim obavili razgovor, uhitili ga i odveli u policiju.

 Zapamtit ću te

No, kad je vidio policajce kako se približavaju njegovim vratima, 51-godišnjak je u ruke uzeo sjekiru i krenuo prema jednom od policajaca. Kada mu je policajac izdao usmenu naredbu da odloži sjekiru, ovaj je to odbio učiniti, držeći sjekiru iznad glave i zamahujući njome krenuo je prema policajcu, govoreći njemu i kolegi da će ih zaklati i ubiti. Zbog toga se policajac povukao nekoliko koraka unatrag i još jednom rekao 51-godišnjaku da se smiri i odloži sjekiru, no opet bez ikakvog efekta.

Mijo K. policajcu je na to kazao da će se vidjeti u gradu, da ovo neće samo tako proći i da će zapamtiti tko je on. Kako bi spriječio da ga 51-godišnjak napadne sjekirom, policajac je izvadio službeni pištolj i usmjerio ga prema zemlji, na što se optuženik okrenuo prema drugom policajcu i počeo mahati sjekirom u njegovom smjeru. Zbog toga je i taj policajac izvukao službeni pištolj i usmjerio ga prema zemlji, nakon čega se, prema optužnici, 51-godišnjak povukao u unutrašnjost kuće.
Tijekom ispitivanja pred Općinskim državnim odvjetništvom policajci su kazali da su na intervenciju krenuli po pozivu nevjenčane supruge 51-godišnjaka, koja je rekla da s njim ima problema. Kad su službenim automobilom stigli do kuće u selu kraj Garešnice, na vratima se pojavio muškarac, koji je na sebi imao majicu, dok je dolje bio gol. Pogledao je prema njima te se odmah rukom primio za spolovilo i počeo vikati da tko ih je zvao i da mu ga mogu popušiti. Cijelo vrijeme je nešto mrmljao i psovao, a zatim je ušao u kuću i počeo se oblačiti.

Teška amnezija

Kako su i supruga i on bili pod vidnim utjecajem alkohola, jedan od policajaca zaputio se prema službenom autu da bi uzeo alkotest. Kad je uzeo potrebne stvari i okrenuo se prema kući, vidio je 51-godišnjaka kako maše sjekirom prema njegovom kolegi. Pred državnim odvjetnikom ispitan je i optuženik, koji je naveo da se ne sjeća što se događalo kad su mu na kućni prag stigli policijski službenici. Kazao je da nema pojma zašto su mu policajci došli u kuću, jedino se sjeća da su se pojavila dva čovjeka koja su bila u policijskoj uniformi. Naveo je kako je tog dana konzumirao alkohol kod susjeda i da zbog toga nije bio svjestan svojih postupaka.

Ipak, teško da će mu amnezija puno pomoći jer će se ubrzo naći na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Bjelovaru, a zbog toga što je silom i prijetnjom uporabe sile pružao otpor službenoj osobi u obavljanju njezine službene radnje, prijeti mu ozbiljna kazna. Kako je i ranije bio uvjetno osuđivan, i to zbog nanošenja tjelesnih ozljeda te zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, ovaj mu puta prijeti bezuvjetna zatvorska kazna u trajanju od deset mjeseci, koliko će od suda tražiti Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.