Prošlog je ljeta čitavu Hrvatsku šokirao slučaj iz Đakova, gdje je korisnik socijalne naknade hladnokrvno ubio dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb, a ovih je dana na Općinskom sudu u Bjelovaru objavljena presuda za slučaj korisnika socijalne naknade iz Čazme koji je prijetio da će i ondje učiniti nešto slično.

Ovaj užasavajući incident dogodio se tijekom kolovoza prošle godine u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Čazmi, kada je 46-godišnjak s prebivalištem u Čazmi upao unutra i od djelatnice zatražio ostvarenje prava na jednokratnu naknadu. Nakon što je socijalna radnica od 46-godišnjaka zatražila potrebnu dokumentaciju radi ostvarivanja prava na jednokratnu naknadu, muškarac je potpuno podivljao.

U nakani da ustraši djelatnicu počeo je galamiti i rekao joj je “moram li ubiti kao što je bilo u Đakovu da bi se stvari riješile”. Nažalost, tu se nije zaustavio, već se u prostorije Centra za socijalnu skrb u Čazmi vratio 27. kolovoza prošle godine, kada je ponovno došao u ured iste djelatnice. Nakon što je ušao u njen ured, zatvorio je za sobom vrata ureda i na stol bacio liječničku dokumentaciju te joj je rekao “sad ćemo se ti i ja nešto dogovoriti, ako mi nastaviš prijetiti s kontrolama neće biti dobro, bit će problema”.

S kalašnjikovom ću riješiti neke stvari

Kada ga je zbog vike i ponašanja, zaštitar Centra za socijalnu skrb udaljio iz ureda socijalne radnice, 46-godišnjak je nastavio vikati i psovati. Rekao je, između ostalog, da će vjerojatno trebati doći s kalašnjikovom da se neke stvari riješe u Centru, a sve to je ustrašilo djelatnike Centra za socijalnu skrb koji su se ondje zatekli, što uopće ne čudi jer su sjećanja na stravična ubojstva u Đakovu bila još itekako svježa.

S obzirom da je 46-godišnjak počinio dva kaznena djela prijetnje smrću, a djelo je počinjeno prema odgovornim osobama u vezi s njihovim radom, za svako pojedino kazneno djelo prijetnje izrečena mu je kazna zatvora od po šest mjeseci. Na kraju mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci, ali uvjetno, s rokom kušnje u trajanju od tri godine, tako da ovaj 46-godišnjak ipak neće iza rešetaka ako u tom razdoblju ne počini novo kazneno djelo. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane približavanja, uznemiravanja i uhođenja djelatnika Centra za socijalnu skrb Čazma kojima je prijetio na vrijeme od tri godine, a s obzirom da je socijalni slučaj, oslobođen je naknade troškova kaznenog postupka.

Tijekom postupka 46-godišnjak je priznao krivnju za ono što ga se teretilo i istaknuo je da ga je razljutilo što ga je djelatnica Centra poslala po uputnicu neurologu za Popovaču, a do tada ga nitko od djelatnika Centra nije slao po uputnicu. S obzirom da su se stranke u postupku odrekle prava na žalbu, ova je presuda automatski po njenom donošenju postala pravomoćna.