BJELOVAR – Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv još jednog para iz Bjelovara kojeg se tereti da je grubo zanemarujući dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta počinio čak pet kaznenih djela povrede djetetovih prava. U međuvremenu su se 38-godišnjakinja i 41-godišnjak razišli i više ne žive u Bjelovaru, a grubo zanemarivanje čak petero njihove djece trajalo je dulje od šest godina. Kako stoji u optužnici, oni su u razdoblju od lipnja 2008. do srpnja 2014. godine kao majka i otac petero djece danas stare 17, 14, 11, 9 i 7 godina, u odgoju upotrebljavali neprimjerene metode.

Djeca udomljena

Svjesni da svojim ponašanjem ugrožavaju i nepovoljno utječu na pravilan psihofizički i socijalni razvoj te zdravlje, odgoj i obrazovanje djece, gotovo svakodnevno su u njihovoj nazočnosti dolazili u međusobne verbalne i fizičke sukobe, zbog kojih su vođeni prekršajni postupci. Često je ovaj par fizički kažnjavao djecu udarajući ih rukama po raznim dijelovima tijela, propuštali su voditi brigu o njihovom zdravlju na način da ih nisu vodili na redovne liječničke preglede niti na redovna cijepljenja.

Djeci koja su išla u školu nisu dolazili na roditeljske sastanke niti su im pomagali u savladavanju gradiva, nisu osiguravali osnovne životne potrebe djece kao što su hrana, odjeća, obuća i higijenske potrepštine uslijed čega su djeca često bila gladna, higijenski zapuštena i neadekvatno obučena.
Nakon što su raskinuli izvanbračnu zajednicu, 38-godišnjakinja ni na koji način nije vodila brigu o osnovnim životnim potrebama i odgoju djece koja su ostala živjeti sa 41-godišnjakom. On se pak gotovo svakodnevno dovodio u alkoholizirano stanje te ni na koji način nije vodio brigu niti djeci koja su ostala živjeti s njegovom bivšom ženom, niti o djeci koja su ostala s njim u zajedničkom kućanstvu. Zbog njihovih propusta i postupanja, nadležni centri za socijalnu skrb djecu su na kraju smjestili u udomiteljske obitelji. Optužnicom je predloženo i da se i ocu i majci izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od godine dana uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, a u koliko su šokantnim uvjetima ova nesretna djeca odrastala, najuočljivije je u iskazima oboje optuženika.

Tako je u svojoj obrani pred policijskim istražiteljima 38-godišnjakinja navela da je njen bivši muž išao nožem na najstarijeg sina kad je on tražio jesti, a drugo dijete je lupio šakom kad je tražilo jelo. Kazala je i da je 41-godišnjak stavljao lokot na hladnjak kako djeca ne bi mogla jesti te da ga je više puta prijavljivala, no ništa se nije poduzimalo. Stalno je bio alkoholiziran i bez decilitra rakije nije se mogao probuditi, istaknula je, a osim djece, psihički i fizički je zlostavljao i nju. Čupao ju je za kosu, vrijeđao i psovao te joj izbio zub, dok je 41-godišnjak iznio drukčiju verziju događaja. On je kazao da nije točno da djeca nisu imala za hranu, ni da ih se tuklo, kao i da se nije opijao, već je samo povremeno pio.