Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv M. Z. (43) kojeg se tereti za kaznena djela utaje i krivotvorenja isprave počinjeno tijekom rujna 2017. godine u Daruvaru.

Ovaj muškarac već je i ranije više puta osuđivan, nekoliko puta zbog teških krađa, ali i zbog krivotvorenja isprava, a ovaj puta je u namjeri da se materijalno okoristi od svog poznanika iz Daruvara zatražio da mu posudi osobni automobil marke Volkswagen Passat star šest godina. Čovjeku je 43-godišnjak neistinito predočio da će mu automobil vratiti za dan, dva i Daruvarčanin je pristao na ovaj aranžman i predao mu je na korištenje automobil vrijedan 75 tisuća kuna.

No, 43-godišnjak je potom, bez znanja i odobrenja vlasnika, prodao Passata za 45 tisuća kuna, oštetivši stvarnog vlasnika za 75 tisuća kuna. Pri tome se na ugovoru o kupoprodaji vozila neovlašteno potpisao imenog stvarnog vlasnika automobila te takav kritvotvoreni predao je sinu žene kojoj je prodao vozilo radi prijenosa vlasništva nad Passatom, koji je potom i proveden. Optužnicom je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru predložilo da se 43-godišnjaku za kazneno djelo utaje izrekne osam mjeseci zatvora, za krivotvorenje pet mjeseci te da mu se na koncu izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od godine dana.

Ne sjeća se što je potpisao

U svom iskazu pred policijskim istražiteljima 43-godišnjak je naveo kako je od Daruvarčanina preuzeo automobil koji je vozio oko dvije godine i namjeravao ga je kupiti od njega i isplatiti ga. No, nije imao novaca, a u međuvremenu je, tvrdi, ulagao u taj automobil pošto je Passat prešao više od 300 tisuća kilometara pa je cijenu od 75 tisuća kuna, koliko je vlasnik tražio, smatrao previsokom. Potvrdio je kako je Daruvarčaninu dužan platiti automobil, ali tvrdi i da je on s njim izbjegavao razgovarati o tom automobilu. Nije 43-godišnjak skrivao da je automobil preprodao za 45 tisuća kuna, a istaknuo je da se to dogodilo na sajmu automobila, gdje mu je neka nepoznata osoba sastavljala kupoprodajni ugovor, a ne sjeća se je li osobno potpisao Vladimira Bijelića kao prodavatelja.

No, iz vjerodostojnog sadržaja kaznene prijave i iz iskaza oštećenika, kao i pribavljenih podataka, među kojima i kupoprodajnog ugovora i opomene pred tužbu, proizlazi kako je Daruvarčanin 43-godišnjaku doista samo posudio automobil na dan, dva. Potom je 43-godišnjak protupravno zadržao automobil, neistinoto predočavajući Daruvarčaninu da će mu platiti za auto, što nije učinio, već je Passata bez znanja i odobrenja stvarnog vlasnika preprodao za 45 tisuća kuna.