I ove godine Grad Čazma, Udruga vinara i vinogradara iz Čazme te Turistička zajednica Čazma pripremili su bogat program ususret šestog izdanja međunarodne izložbe vina, Čazmanskog vinokapa te čak 42. izdanja međunarodnog atletskog supermaratona “Od Kaptola do Kaptola” Zagreb – Čazma. Prvi čin Vinokapa održao se još potkraj veljače, kad su sakupljeni uzorci vina za ocjenjivanje, a drugi čin je upravo u tijeku jer komisija ocjenjuje zaprimljene uzorke vina i rakija.

131 uzorak

-Ukupno je zaprimljen 131 uzorak, od čega 12 rakija i likera. Vinokap i ove godine ima međunarodni karakter, a to može zahvaliti vinarima iz Mađarske, koji su dostavili deset uzoraka, dok su Slovenci predali osam uzoraka. Broj predanih uzoraka nešto je manji nego ranijih godina, no to i ne čudi kad se zna da je prošla godina bila jako loša – istaknuo je predsjednik Udruge vinogradara i vinara Mladen Furmek, kojeg osobito veseli što se gotovo četvrtina uzoraka odnosi na vina i alkoholna pića iz čazmanskog vinogorja.. Izložba vina, kao i do sada, održat će se u Motelu Ana u subotu, 1. travnja s početkom u 17 sati.
Program će zapravo otvoriti već tradicionalni “KapVinski” susret planinara, koji će od 9 sati krenuti u turneju Čazmom i Moslavačkom gorom, a program se u subotu nastavlja sve do kasno u noć. Nakon Vinokapa, u šatoru na Gradskom trgu predviđen je nastup folklornog društva Graničar iz Čazme, tamburaškog sastava Kumovi, grupe Rio te tamburaškog sastava Mejaša.
Puno vremena za odmor neće biti jer je start supermatarona s Trga bana Jelačića u Zagrebu predviđen već u 8 sati, a događanja u Čazmi započinju također već od ranog jutra. I u nedjelju program otvaraju planinari sa svojim pohodom oko Čazmanskog kaptola, a do dolaska prvih maratonaca u cilj koji se očekuje oko 11.30 sati u ciljnoj ravnini u središtu Čazme održat će se atletska natjecanja i zabavne igre djece i učenika.

Kaptolski kotlići

Od 11 sati na rasporedu je susret old-timer vozila, a dva sata poslije na Gradskoj tržnici je gastronomska poslastica pod nazivom “Kaptolski kotlići” u sklopu koje će se održati besplatna degustacija lovačkih gulaša za sve posjetitelje, kao i besplatna degustacija vina s izložbe vina. Program se nastavlja poslijepodne, a proglašenje pobjednika najduže cestovne atletske utrke u Hrvatskoj duge 61.350 metara predviđeno je za 15.30 sati, nakon čega slijedi natjecanje u Moto-alci.
-Do kraja tjedna prijavljeno je oko 80 maratonaca i maratonki većinom iz Hrvatske, ali ima i natjecatelja iz Slovenije i BiH. Svi zainteresirani mogu se još prijaviti, tako da očekujemo da bi se na ovu zahtjevnu utrku moglo prijaviti još stotinjak natjecatelja – istaknula je pročelnica za društvene djelatnosti Grada Čazme Elvira Babić Marković.