Nepregledni ulični redovi smrknutih lica pred gradskim knjižarama u kojima su prodavači padali s nogu skidajući s polica naslove školskih udžbenika, kako bi što hitrije sastavili komplet za traženi razred osnovne ili srednje škole, danas se mogu vidjeti samo u arhivama novinarskih objektiva. Naime, u nesmiljenoj utakmici za tržišni opstanak u šumi udžbeničkih naslova i njihovih izdavača, posljednjih je godina osmišljena čitavu lepeza olakšica za roditelje, ne bi li se ugrabio i najmanji dio kolača u uvijek plodnoj berbi zvanoj nova školska godina.

Noćne more

Udžbenici se danas, primjerice, mogu kupiti putem predbilježbi u gradskim knjižarama u kojima kupci već sada mogu preuzeti vrećice s izabranim naslovima ili, još jednostavnije, preko brojnih internetskih prodaja, pri čemu će paket za novu školsku godinu biti dostavljen na sam obiteljski prag, a moguća je i obročna otplata. No, unatoč svekolikoj domišljatosti u odabiru najpovoljnije ponude, golemi broj roditelja kraj mjeseca kolovoza dočekuje s noćnim morama. Sasvim razumljivo, ako se zna da samo komplet udžbenika s radnim bilježnicama za đaka prvašića stoji 620 kuna, za osmaša s izbornim predmetima 1.473, a za prvi razred gimnazije od 2.000 do 2.500 kuna. No, računajući na nerijetko besmislene prohtjeve aktualnog školskog sustava, to je tek dio novca kojega valja izbrojati do početka školske godine.

S majkom Dijanom Končar, njezinom prvašicom Klarom i sinom Emilom koji će sada u drugi razred osnovne, obišli smo police gradskih knjižara te pokušali izračunati koliko će se novca u konačnici morati izbrojati do prvog školskog zvona.
Mama Dijana napominje kako je Klarine udžbenike već riješila internetskom kupnjom uz dostavu, premda bi ih, u nekom racionalnijem sustavu, njezina prvašica mogla naslijediti od svog starijeg brata.

-Nažalost, jedino udžbenici za prirodu i društvo, vjeronauk, engleski jezik i glazbenu kulturu nisu radni, sve ostalo, računajući i na radne bilježnice, morala sam kupiti, a Emil će dobiti sve nove naslove. On će od prošle godine naslijediti školsku torbu i dio pribora za likovnu kulturu, a Klari sve to moram kupiti – pojašnjava mama Dijana.

 Modni hitovi

Njezina prvašica kaže kako već zna napisati sva slova i silno se veseli školi. Premda još ne poznaje svoju učiteljicu, itekako je dobro upućena koje su školske torbe ovosezonski modni hit za đake prvake. Stoga je na prvu iz gomile izloženih primjeraka stavila na leđa onu pravu, istodobno i najskuplju – torbu Violeta, po cijeni od 449 kuna. No, to nije sve, jer svaki prvašić osim udžbenika u torbi mora imati i novu pernicu, a poželjna bi bila ona „trokatnica“ sa svim mogućim čudima za pisanje, crtanje i brisanje. Cijena joj je oko 170 kuna, premda se one skromnijih veličina i opreme mogu kupiti i za dvostruko niži iznos.

Na dugačkom obveznom popisu đačkih potrepština, neizostavna je i likovna mapa te pripadajući pribor, od vodenih bojica, tempera, pastela, ljepila, škarica, tuševa, nekoliko vrsta kistova, što će roditeljima izbiti iz džepova dodatnih 300-tinjak kuna. Dodaju li se tomu i obvezne bilježnice koje u kompletu za prvašiće stoje oko 40 kuna, bez opreme za tjelesnu kulturu i obveznih papučica za školu, roditelji će za svog novopečenoga osnovca već u startu i u najskromnijoj varijanti samo u knjižari morati izdvojiti oko 1.100 kuna.

Dijana Končar za svoja dva đaka, pokraj svih vratolomija i kombinacija s kućnim proračunom i izborom najpovoljnijih ponuda, računa na početni izdatak od preko 2.000 kuna.

-Pri tomu ne računam na nove jakne, tenisice i obnovu odjeće za školu. Pokraj toga, već iz iskustva s Emilom, moram računati i na novih 200-tiinjak kuna po djetetu, o čemu će nas u školi izvijestiti već pri prvome susretu. Taj se novac, naime, uplaćuje za troškove kopiranja nastavnih materijala, poput ispitnih listića ili testova te kupnju likovnih mapa po izboru učiteljica i drugih potrepština – napominje mama Dijana. (mrz)

Spasonosni antikvarijati

U višim razredima osnovne škole veći dio udžbeničkih naslova ipak se može nabaviti učeničkom razmjenom ili po daleko nižim cijenama kupiti u antikvarijatu. Voditeljica jedne od gradskih knjižara Emina Kolovica napominje kako osim već pripremljenih i ranije naručenih kompleta, na svojim policama nude i naslove koji se mogu pojedinačno kupiti. Dodaje kako to obično čine srednjoškolci koji kupuju udžbenike nakon početka školske godine, kada od predmetnih profesora čuju upute o naslovima, autorima i izdavaču.

Oprema prvašića bez odjeće i obuće

Udžbenici s radnim bilježnicama i izbornim predmetima – 620 kuna
Komplet od sedam bilježnica – 40 kuna
Pernica – od 60 do 170 kuna
Likovna mapa – 56 kuna
Pribor za likovnu kulturu – oko 200 kuna
Školska torba – od 250 do 450 kuna