Pripreme za ovogodišnju sjetvu kukuruza već su uveliko počele. Potvrđuje to i Ante Kotarščak iz jedne od bjelovarskih trgovina u kojima se može kupiti sjeme. Ove godine cijena netretiranog sjemena kreće se od 250 do 350 kuna za 25 tisuća zrna, a onog tretiranog insekticidom oko 450 kuna.

Kotarščak kaže kako je prošla godina bila dobra, no ova bi, vjeruju prodavači, trebala biti još bolja. Istom se nadaju i proizvođači, misleći pritom prvenstveno na prinos i kvalitetu zrna. S tim se slaže i Tomo Vinković iz Predavca, koji na obiteljskom OPG-u kukuruz sije već više od 20 godina. Od ukupno 40 hektara zemlje, najveći dio ima pod repicom, dok na kukuruz “otpada” 15 hektara površine. Kako kaže, lani je urod bio slab jer je, i to zbog izrazito kišne godine.
-Lani smo počeli sijati oko 10. travnja, a nedugo nakon toga nastupilo je kišno razdoblje. Dodatnu štetu usjevima nanio je i mraz. U lipnju je pak jak vjetar polomio kukuruz, da bi ga nakon toga “dotukla” bolest odnosno zlatica. Na kraju je urod bio prosječan, po hektaru između sedam i 11 tona. Cijena kukuruza s polja lani je bila 60 do 70 lipa po kilogramu, odnosno 90 do 95 lipa po kilogramu na bazi suhog zrna – priča nam Vinković.
Ove godine očekuje i bolji prinos i bolju cijenu. Kukuruz će stoga, kaže, zasijati nešto kasnije. Da bi se stvorili dobri uvjeti, tlo mora imati preko osam stupnjeva, no nakon toga urod najviše ovisi o sreći i prirodi.
-Stvoreni su viškovi kukuruza, ali energane spašavaju situaciju. One za proizvodnju struje trebaju i kukruz i gnoj. Samo u našoj Županiji imamo već dvije energane, zbog čega je potražnja za kukuruzom u porastu. Iz tog razloga ratari očekuju i da će cijena bit malo bolja što je bila lani – kaže Vinković.