Ovog vikenda, točnije 18. i 19. studenog u grubišnopoljskoj školsko-sportskoj dvorani održat će se 15. Gospodarski sajam – sajam sira.

Najznačajnija je to grubišnopoljska manifestacija koja je davno izašla iz okvira grada i županije te postala prepoznatljiv promidžbeni brend sira i tradicijskih proizvoda proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Potvrđuje to najavljeni dolazak za sada 143 izlagača ili njih 20 posto više nego prošle godine. Svi oni stižu iz svih dijelova kontinentalne Hrvatske te iz susjedne Mađarske, doznajemo od pročelnika odjela za gospodarstvo Ivana Ahaca koji naglašava da je izložbeni prostor za sve izlagače besplatan.

Promocija malih sirara

Osim proizvođača sira i mliječnih prerađevina, na Gospodarskom sajmu okupit će se i brojni drugi proizvođači tradicijskih te ekoloških proizvoda pa se može reći da će biti predstavljena sva raznolikost i inovativnost proizvoda malih proizvođača i prerađivača te obrtnika. Kako su u središtu ovog sajma mali sirari, sajamsku manifestaciju upotpunit će ocjenjivanje sira i mliječnih prerađevina te radionice koju pod nazivom „Kako napraviti maslac u vlastitoj kuhinji“ organizira Savjetodavna služba Bjelovarsko-bilogorske županije. Sve to po dobroj staroj tradiciji grubišnopoljskog kraja bit će upotpunjeno raznovrsnim degustacijama te bogatim kulturno-umjetničkim programom kroz koji će se predstaviti i brojne manjinske zajednice.

U sklopu edukativnog dijela sajma poljoprivrednici će moći više doznati i što je najvažnije pitati sve što ih zanima o mjerama ruralnog razvoja o kojim će ih pobliže upoznati Zlatko Pavičić, zamjenik gradonačelnika i donedavno konzultant za Program ruralnog razvoja. Drugo predavanje koje će upriličiti jedna bjelovarska konzultantska tvrtka bit će na temu potpora za obrtnike i poduzetnike iz nacionalnih i sredstava EU.

 Uvođenje novina

Kako je cilj ove manifestacije skrenuti pozornost javnosti na važnost očuvanja vlastitog identiteta, a time i očuvanje tradicije i proizvoda sela, ne treba čuditi da je grubišnopoljski sajam postao mjesto prezentiranja najrazličitijih rukotvorina i uporabnih predmeta koji sve više plijene pozornost posjetitelja. Pozornost će zasigurno plijeniti i ovogodišnja novina sajma.

Riječ je o „Bilogorskoj čvarkijadi“ natjecanju u spravljanju čvaraka te degustaciji koju nikako ne bi trebalo propustiti. Da bi sve bilo organizirano kako i dolikuje jednom gospodarskom sajmu već punih 15 godina brine Grad Grubišno Polje u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom koja je ovogodišnji sajam poduprla s 30 tisuća proračunskih kuna.