Uvijek željni znanja, pčelari su se ovog vikenda okupili na edukaciji “Dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarenja” na prostoru Bjelovarskog sajma ususret Pčelarskom sajmu. Organizator ove hvalevrijedne edukacije koja je pobudila velik interes bilogorskih pčelara željnih novih spoznaja u pčelarstvu bilo je Pčelarski savez Bjelovarsko-bilgorske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Bjelovarsko-bilgorskom županijom i Hrvatskom pčelarskim savezom.

Bila je to dobra prilika za 350 pčelara okupljenih u Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije da na jednom mjestu doznaju aktualnosti koje se tiču pčelarske proizvodnje, od potpora, zaštite pčela od najopasnije bolesti varoe, do novog marketinškog iskoraka nazvanog “Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci ” koji je osmislilo te pčelarima ponudilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.

Godina hrvatskog meda

-Ovu godinu možemo prozvati godinom hrvatskog meda jer smo puno poradili na zaštiti domaćeg meda. Uspjeli smo promijeniti Pravilnik o medu na način da med koji je iz uvoza ne može više biti deklariran kao miješani med iz EU, već mora biti deklarirana zemlja porijekla. Velik je to iskorak u zaštiti domaćeg meda od sve većeg uvoza mješanog meda sumnjive kakvoće – pojasnio je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Dobre su to vijesti za pčelare koji, osim što se bore na tržištu s nelojalnom konkurencijom uvoznog meda, muku muče i s očuvanjem pčelinjih zajednica od čudnovatih klimatskih promjena i bolesti. Naime i ova promjenjiva zima već je ostavila traga na nekim pčelinjim zajednicama pa pčelari strahuju od gubitaka.

Može se saznati nešto novo

-Redovito dolazim na edukacije pčelara jer se uvijek nešto novo može saznati od samog očuvanja pčela i pčelinjih zajednica do načina zaštite domaćeg meda. Od ponuđenih tema najaktualnija mi se čini ponuđena nacionalna teglica koja je ove godine uvedena i na najbolji način nama pčelarima pruža prepoznatljivost na tržištu – kazao je Dražen Kovač, dugogodišnji pčelar iz Kapele.

Najava Pčelarskog sajma

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac istaknuo je kako mu je drago što je edukacija pobudila veliko zanimanje bilogorskih pčelara.

-Termin edukacije za nas je vrlo važan jer je to ujedno i prilika da najavimo prvu ovogodišnju, zasigurno najslađu sajamsku manifestaciju, a to je 15. Međunarodni pčelarski sajam koji se će se održati 9. i 10. veljače. Budući da je riječ o jubilarnom sajmu, kao organizatori pripremili smo neke novine. Osim što smo uložili u uređenje izložbenih hala, uveli smo i grijanje tako da će sve izlagače i posjetitelje dočekati novih 1200 četvornih metara grijanog prostora. Uz edukacijski te izložbeno-prodajni dio na pčelarskom sajmu, po prvi puta organizirat ćemo ocjenjivanje uzoraka meda – kazao je Posavac.