Najslađi sajam u regiji održat će se ovog vikenda (subota, 9. veljače i nedjelja 10. veljače) na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu pored Bjelovara, u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Više od 150 izlagača iz Hrvatske i inozemstva okupit će se na pet tisuća četvornih metara grijanog izložbenog prostora i predstaviti ne samo med i pčelinje proizvode, pčelarsku opremu i strojeve, ali i ponudu raznih obrtnika, gospodarstvenika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Inovacije u pčelarstvu

Kao i svake godine, prezentirat će se najnovije inovacije u pčelarstvu, ali i niz edukacija i događanja zanimljivih ne samo pčelarima, nego i brojnim ljubiteljima meda i ostalih zdravih pčelinjih proizvoda.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i Hrvatskim pčelarskim savezom održat će se Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka. Bit će to prilika da se posjetitelji upoznaju s medom zaštićenim znakom “Med hrvatskih pčelinjaka”, te izgledom nacionalne staklenke, te uvijek atraktivno amatersko natjecanje u pripremi medenjaka i kulinarski show.

Dodatnu vrijednost i motiv za putovanje do Gudovca svakako predstavlja Izložba vina i vinogradarske opreme gdje, uoči početka rezidbe vinove loze, vinogradari moći nabaviti vinogradarsku opremu po sajamskim cijenama, te, naravno, degustirati i kupiti vino.

Sajam će posjetiti i vlasnici, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

– Naša županija je među vodećima u Republici Hrvatskoj po proizvodnji meda koja godišnje iznosi oko 160 tona, a među prvima smo i po kvaliteti meda. Za sve to zasluženo je naših gotovo 400 pčelara s oko 40 tisuća pčelinjih zajednica. U prilogu razvoja pčelarstva u našoj županiji ide i održavanje Međunarodnog pčelarskog sajma, najvećeg tog tip u ovom dijelu Europe, ističe župan Bajs. S njim se slaže gradonačelnik koji smatra da Bjelovar ima veliku perspektivu u razvoju pčelarstva. – Imamo jako puno uspješnih pčelara koji proizvode izvrstan med vrhunske kakvoće. Bilogora je idealna za ovu granu poljoprivrede, a ovakav sajam je sjajna prilika za sve da vide što je novoga, što se nudi na tržištu u smislu novih trendova u pčelarstvu i prilika za razmjenu iskustava, poručuje gradonačelnik Hrebak.