Sljedećeg vikenda (29.03. – 31.03) u Gudovcu pored Bjelovara ponovno će se na jednom mjestu okupiti sve što vrijedi u hrvatskoj poljoprivredi. Riječ je, naravno, o Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji će se održati 22. put, te Drvnom sajmu, sajmu unutar sajma koji obilježava četvrtu obljetnicu. Proljetni sajam može se pohvaliti dugom tradicijom naslonjenom na bogatu poljoprivrednu povijest bjelovarsko-bilogorskog kraja, a poljoprivredni sajmovi u organizaciji Bjelovarskog sajma, zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u kvalitetu i ponudu, već godinama su najznačajniji sajmovi te vrste u Hrvatskoj, ali i regiji.

Najviše ocjene poslovanja

Prošlogodišnji Proljetni sajmu okupio je oko 400 izlagača s ukupnom izložbenom površinom od 80 tisuća četvornih metara, a sajmom je prodefiliralo više od 40 tisuća posjetitelja. Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, ističe kako je tvrtci koju vodi već drugu godinu zaredom dodijeljena najviša moguća bonitetna ocjena AAA.

– Poslovanje Bjelovarskog sajma dobilo je najviše ocjene, pozitivnu i sigurnu procjenu rada za narednih 12 mjeseci. Svrstani smo u sam vrh domaćeg gospodarstva, uz bok tvrtkama iz Europske unije – ponosan je direktor Posavac. Ove godine, zahvaljujući dodatnom uređenju i proširenju izložbenog prostora, očekuje još veći broj izlagača i posjetitelja, veću i kvalitetniju ponudu izložaka i ponudu izlagača, povećanje direktne prodaje na sajmu, te još više dogovorenih poslovnih suradnji.

S utemeljenim optimizmom na skorašnju manifestaciju gledaju i predstavnici vlasnika Bjelovarskog sajma, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Poljoprivredni kraj

– Proljetni sajam, kao i ostale manifestacije Bjelovarskog sajma, izborile su svoje mjesto ne samo u sajamskim kalendarima Hrvatske i Europe, već i kod svih onih koji se bave poljoprivredom, posebice kod naših poljoprivrednika i to nas raduje. I ovaj sajam će po broju izlagača, izložbenom prostoru, broju posjetitelja i sklopljenim ugovorima biti najbolji do sada.

Usto, to je prilika za raspravu o stanju poljoprivrede. Održat će se niz okruglih stolova i prezentacija, govorit će se o mogućnostima, izazovima i problemima u poljoprivredi, a to je za nas kao Županiju vrlo bitno. Svaka peta kuna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvari se u poljoprivredi i po tom pokazatelju prvi smo u hrvatskoj – ističe župan Bajs.

– Kako se podiže gospodarstvo, tako se polako oporavlja i poljoprivreda. Velika su ulaganja krenula i kroz EU fondove u poljoprivrednu mehanizaciju. Proljetni sajam je sjajna prilika da se svi koji žive od poljoprivrede nađu upravo u Gudovcu, da vide što ima novoga u ovoj poljoprivrednoj sezoni, da se razmjene iskustva, dobiju informacije, kupe strojevi i oprema ili sklope poslovni dogovori na najvećem poljoprivrednom sajmu u Hrvatskoj – poziva gradonačelnik Hrebak.