U Karlovcu se danas (subota 14. listopada) održava državno natjecanje za najuzorniju seosku ženu. Boje Bjelovarsko-bilogorske županije ondje će braniti Brankica Trgovac iz Bjelovara. Naša predstavnica sa suprugom Dragom vodi obrt za zastupanje u osiguranju, ali i imanje u Velikim Sredicama na kojem imaju plantažu aronije.

-Aroniju smo zasadili prije četiri godine, želeći oplemeniti zemlju na kojoj smo sa suprugovim pokojnim roditeljima sijali žitarice i druge kulture za ishranu stoke, koju su svekar i svekrva držali. Čitav život smo vezani uz zemlju i, iako posao u osiguranju zna biti težak i zahtjevan, uvijek nađemo dodatnog vremena i energije za rad na zemlji. To nas na neki način opušta i smiruje, čini nas zadovoljnima – priča nam Brankica, inače prava domaćica. Uz sok od aronije, namijenjen širokom tržištu, ova svestrana Bjelovarčanka, od te, u našim krajevima sve popularnije namirnice, proizvodi likere, vino, džemove i druge delicije, namijenjene obitelji i prijateljima. Na svom imanju ima i kokice i druge domaće životinje, uzgaja različite vrste povrća i voća od kojih pravi ukusnu zimnicu. Uz sve to, uspijeva pronaći vrijeme i za ručni rad pa njezin dom krase brojni gobleni, stolnjaci koje je same izvezla i drugi ručni rad. Sve to prezentirat će ovoga vikenda u Karlovcu.

-Pripreme su u punom jeku. Uz supruga, sina, kćer i zeta, velika podrška su mi i drugi članovi obitelji, kumovi i prijatelji. Svi su se zaista jako angažirali oko izbora. Velika pomoć u pripremama su nam i Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar pa ovim putem zahvaljujem županu Damiru Bajsu i gradonačelniku Dariju Hrebaku. Iznimna podrška su mi i članice Udruge seoskih žena BBŽ, a čelu s predsjednicom Marijom Knežić, koje već imaju iskustva s ovakvim izborima, a u susret su nam izašli i članovi KUD-a Berek koji će nam pomoći oko nekih tehničkih detalja. Hvala svima od srca. Predstavljati našu županiju na državnom izboru za mene je velika čast, ali i odgovornost, i nadam se da ću zadatak odraditi kako treba – poručuje Brankica.