Ovih dana napunilo se točno godinu dana otkako je u funkciju puštena bioelektrana tvrtke Bioel u đulovačkoj poslovnoj zoni u Velikoj Maslenjači. Uz ovu, na području Bjelovarsko-bilogorske županije još su svega tri takva pogona u funkciji, u Rovišću, Hercegovcu i Čazmi. Đulovačka bioelektrana snage 1 megavata najavljivala se godinama, a nakon neupješnog starta slovenskih i domaćin investitora iz susjedne županije, tvrtku Bioel preuzeo je mladi grubišnopoljski poduzetnik Marijan Cenger koji je ovaj projekt, u koji su uložena 32 milijuna kuna, u rekordnom roku priveo kraju.

Brojni kooperanti

-Otkako smo preuzeli projekt, do njegova puštanja u pogon prošlo je godinu dana, dok je kompletna izgradnja bila realizirana u rekordnh šest mjeseci, unatoč tome što smo morali puno toga mijenjati i prilagođavati. Srećom, sve je završilo dobro, a uspješno poslujemo već godinu dana – otkriva nam Cenger koji, uz sirovinu s vlastitih 500-tinjak hektara obradivih površina, materijal za proizvodnju električne energije, mahom kukruznu silažu, otkupljuje od čak 40-ak kooperanata s područja Đulovca, Grubišnog Polja, Velikog Grđevca i Severina. Time je osiguran siguran plasman proizvoda za lokalne poljoprivrednike, ali i za dio industrije. Naime, Bioel surađuje i s određenim proizvođačima hrane čije nusproizvode koristi za proizvodnju energije, poput Zdenke iz Velikih Zdenaca, virovitičke šećerane i drugih.

-Drago nam je što su naši kooperanti prepoznali niz prednosti koje sa sobom nosi ova vrsta proizvodnje. Prije svega, to je siguran plasman njihovih proizvoda i sigurna naplata potraživanja. Dodatna prednost je u tome što poljoprivrednici na ovaj način mogu udovoljiti zahtjevima nitratne direktive kojoj se moraju prilagoditi ove godine. S obzirom da je uređenje gnojišta prema previđenim pravilima za mnoge od njih preskupa investicija, a u našem pogonu im nudimo mogućnost zbrinjavanja gnojiva, to je još jedna prednost koju su prepoznali pa u posljednje vrijeme imamo jako puno upita upravo za tu vrstu suradnje. Nakon obrade u našem pogonu, poljoprivrednici dobivaju fermentirani ostatak koji mogu koristiti za gnojenje svojih površina. Na taj način zatvaramo jedan krug u kojem imamo korist i mi, i sami poljoprivrednici – napominje naš sugovornik.

Nova investicija

Mladi poduzetnik ima i planove za daljnje širenje proizvodnih pogona u Velikoj Maslenjači. Kako doznajemo, u planu je izgradnja novih prostora za skladištenje žitarica i uljarica te sušare za koju bi se koristila toplinska energija iz bioelektrane. Na taj način bi se stvorili uvjeti za proizvodnju organskog peletiranog gnojiva koje je sve traženije u domaćoj proizvodnji. Riječ je o novoj investiciji od 10-ak milijuna kuna koju svesrdno podupire i Općina Đulovac odnosno njezin čelni čovjek, načelnik Drago Hodak.

-Općina Đulovac je zapravo i bila inicijator izgradnje bioelektrane, puno su nam pomogli u realizaciji ovoga projekta. Zahvalni smo im na tome, kao i državnim službama koje su bile vrlo ažurne kad smo ishodili dozvole i drugu potrebnu dokumentaciju. Zahvalni smo i poslovnim bankama koje su, kad smo započinjeli ovu poslovnu priču, prepoznale njezinu vrijednost te nas u svemu podržale. Vjerujemo kako će tako biti i prilikom nastavka provođenja projekta, čime bismo trebali osigurati još bolje uvjete poslovanja za lokalne poljoprivrednike, a uz trenutno 20 zaposlenih u našim tvrtkama, otvorit ćemo i nova radna mjesta u novim pogonima – najavljuje Cenger.

U iščekivanju novog pravilnika

Još 1. siječnja 2016. usvojen je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, kojim je ukinut tarifni pravilnik o obnovljivim izvorima energije, međutim, zbog brojnih političkih previranja do kojih je došlo u međuvremenu, novi još uvijek nije usvojen. Tako je prema državnom planu još uvijek nepopunjeno oko 20 megavata, iako potencijalnih investitora s pripremljenim projektima ne nedostaje. Donošenje novog pravilnika nestrpljivo čekaju i u Bioelu.
-Mi trenutno imamo kapacitete za proizvodnju više plina no što nam je potrebno za ovu kogeneraciju od 1 megavata te nam je želja uložiti sredstva u kupnju još jedne kogeneracijske jedinice jačine 600 kilovata tako da bismo angažiranu snagu podigli na 1,6 MW – kaže Cenger, dodajući kako je, prema posljednjim informacijama s viših instanci, izrada novog pravilnika konačno pri kraju, što znači da je i tvrtka Bioel korak bliže zadanom cilju.

S.T. Martan