Nešto više od dvije godine nakon što je administracija Antuna Korušeca, bivšeg gradonačelnika, obnovu prometnica na području Starih Plavnica prijavila na EU fondove, stigla je odlična vijest – projekt se našao na upravo objavljenom popisu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a odobren je iznos nešto veći od pet milijuna kuna. Stanovnici Starih Plavnica tako bi, nadamo se, već od sljedeće godine mogli uživati u potpuno novom asfaltnom sloju na svojim sada poprilično derutnim ulicama.

U vrijeme kada je predstavljao projekt, gradonačelnik Antun Korušec pojasnio je kako je Grad Bjelovar počesto previše urban i razvijen, a da bi mogao sudjelovati u natječajima za povlačenje novca iz EU fondova, no sreću u nesreći predstavljala su upravo nedovoljno razvijena prigradska naselja poput Starih Plavnica.

Projekt je, istaknuo je tadašnji gradonačelnik, obuhvatio Staroplavničku ulicu (od pružnog prijelaza na sjeveru do Gudovačke ceste na jugu), Staroplavnički prilaz od pružnog prijelaza do spoja na Staroplavničku ulicu prema zapadu i dijelom Ulice Ive Tijardovića do potoka Plavnička gdje je granica katastarske općine, te Staroplavnički odvojak.

Zakazala Županijska uprava za ceste

– Navedene ceste preuzete su od Županijske uprave za ceste i nisu godinama redovno održavane, a zbog nekvalitetnog održavanja cesta i putnih jaraka nakon obilnih kiša dolazi do plavljenja dvorišta i obiteljskih kuća. Trenutačno je u fazi gradnja kanalizacije u Staroplavničkoj ulici koja se polaže većinom u putni jarak, a dijelom zahvaća i cestu. Jedan putni jarak gubi svoju funkciju oborinske odvodnje čime se stvara još veći problem kod većih oborina. Ukupna dužina trase koja bi se rekonstruirala iznosi 4,5 kilometara – pisalo je u pojašnjenju odluke koju su gradski vijećnici podržali u rujnu 2015. godine.

Vrijedi napomenuti i kako je administracija aktualnog gradonačelnika Darija Hrebaka obnovu Starih Plavnica izbacila iz proračuna za 2018. godine, no on je danas (petak, 22. prosinca) na Facebooku objavio kako će projekt ipak uvrstiti putem rebalansa proračuna.