Velikogrđevački Vodovod d.o.o. prošao je na natječaju za provedbu operacije 7.2.1. ”Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda” čime je dobio čak gotovo 4,2 milijuna kuna za izgradnju vodovoda u naselju Zrinska.

10,5 kilometara vodovoda

-Riječ je o nepovratnim sredstvima kojim ćemo u stopostotnom iznosu pokriti troškove izgradnje deset i pol kilometara vodovoda kroz naselje Zrinska. Za sada smo dobili Odluku Agencije za plaćanja, a u tijeku je rok žalbe. Ako će sve biti u redu, potpisuje se ugovor nakon čega slijedi javna nabava. Vjerujemo kako će radovi započeti već početkom jeseni te kako sve sve biti gotovo u roku od šest mjeseci ako dopuste zimske vremenske prilike – istaknuo je direktor velikogrđevačkog Vodovoda d.o.o. Nenad Ružić. Pojasnio je kako je riječ o sredstvima koja su dobivena na natječaju 7.2.1. koji je bio raspisan do 5. listopada prošle godine.
-Mi smo uspjeli sakupiti dovoljno bodova i zauzeti odlično 16 mjesto od ukupno 75 projekata koji su prošli na ovom natječaju na što smo izuzetno ponosni. Naime, zahvaljujući županijskoj Regionalnoj razvojnoj agenciji uspjeli smo ostvariti europska sredstva. Oni zaista imaju kvalitetan kadar i mi smo se prijavili na natječaj u svega sedam dana. Zaista nema potrebe da se ide u Zagreb budući da mi ovdje imamo vrhunske stručnjake koji mogu, žele i znaju pomoći svima onima koji žele aplicirati na natječaje europskih fondova. Naravno, sve potrebne papire smo sami prikupili na vrijeme, a oni su odradili ostatak posla – zadovoljan je Ružić.
Ovaj projekt još je jednom potvrdio da u Velikom Grđevcu zaista imaju smisla za europske fondove jer, podsjetimo, tamošnji moderni bazeni izgrađeni su upravo zahvaljujući europskom novcu.

Kvalitetni projekti

-Važno je napraviti dobar projekt jer takve projekte će teško tko odbiti. To je čitava mudrost. Mi smo posebno ponosni što smo još jednom uspjeli i to posebice zato što je riječ o izgradnji vodovoda. Naime, na području Općine Veliki Grđevac za sada imamo samo dva naselja koja nemaju vodovod, a riječ je o naseljima Zrinska i Dražica. Sada ćemo riješiti Zrinsku, a samim tim ćemo se moći spojiti s vodovodom u Velikoj Pisanici čime ćemo dobiti kvalitetniju vodu koja će manje koštati jer ćemo zaokružiti prsten – istaknuo je načelnik Velikog Grđevca Marijan Dautanac.
Kako napominju iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju,
riječ je mjeri koja je kreirana za gradnju novih, rekonstrukciju postojećih i/ili opremanje javnog sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda u naseljima s najviše dvije tisuće stanovnika.
-Mjera služi povećanju kvalitete života u ruralnim područjima jer područja s manje od dvije tisuće stanovnika nisu obuhvaćena financiranjem sredstvima Operativnog programa za konkurentnost i koheziju koji financira izgradnju ovakvih sustava na područjima s više od 2000 stanovnika. Podsjećamo da je pokrivenost vodoopskrbnom mrežom na području cijele RH oko 80 posto, a odvodnjom 43 posto, dok je svega 23 posto teritorija pokriveno javnom odvodnjom s pročišćavanjem otpadnih voda – kažu iz Agencije za plaćanja.