Sirački Suvenir Arbor jedan je od na žalost, prerijetkih primjera uspješnog izlaska iz predstečajne nagodbe. Ustanova koja zapošljava velik broj osoba s invaliditetom, podsjetimo, opasno se zaljuljala na rubu stečaja – proizvodni pogoni prestali su s radom, dugovi prema dobavljačima su se gomilali, poslovalo se s gubitkom, a radnicima su kasnile plaće.

Danas, nakon uspješno sklopljene predstečajne nagodbe situacija se stubokom promijenila. Suvenir izvozi gotovo 95 posto svojih proizvoda, na računu imaju oko 3,5 milijuna kuna, a najveći im je problem to što su im Hrvatske šume smanjile kvote jer one prethodne nisu ispoštivali.

Velik trend rasta

– Čak i ako sutra više ne budem ovdje, ne strahujem za Suvenir jer imamo odličnu, mladu ekupi željnu rada i rezultata. Mi smo jedina ustanova koja zapošljava osobe s invaliditetom u drvnoj industriji, i to je naša velika prednost – ističe ravnatelj Alen Baščevan, dodajuči kako trenutno zapošljavaju 58 osoba, od toga 38 s invaliditetom. Riječ je o vrlo vrijednim ljudima, napominje, koji rade u teškim uvjetima za, na žalost, niske plaće.
Značajan broj novih poslova Suveniru je uspio amortizirati smanjenje narudžbi od strane dva velika poslovna partnera, Prima Commerca i Exportdrva koji su narudžbe smanjili sa 700 tisuća i milijun kuna na 300 tisuća kuna.

– Bilježimo doista velik trend rasta, a jedan od razloga je i to što smo promijenili paletu proizvoda. Primjerice, prije smo izrađivali daske za meso, stalke za telefon i novine, a to su proizvodi koji tržištu nisu zanimljivi. Dakako, promijenili smo kompletnu poslovnu politiku, a rezultati nisu izostali – zaključuje Baščevan.