Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak organizirao je prošlog tjedna prijam za članice malog zbora Zlate Gjungjenac Gavella iz OŠ Čazma pod vodstvom profesorice Nikoline Brajković Draguljić. Mali zbor je predstavljao Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu. Ne samo predstavljao, već je na natjecanju koje je po svom značenju jednako Državnom natjecanju pjevačkih zborova djece i mladeži u konkurenciji 16 zborova osvojio zlato. Kako bi im čestitao, gradonačelnik je ugostio članice zbora, voditeljicu te vršiteljicu dužnosti ravnateljice OŠ Čazma Gordanu Jančić te im je za uspomenu na postignuti uspjeh poklonio fotografiju grada Čazme, autora Davora Kirina.

 Zlatna plaketa

-Prvo mjesto smo u kategoriji 16 zborova iz cijele Hrvatske podijelili sa školom iz Zagreba. Natjecali smo se s najboljim zborovima iz svih većih hrvatskih gradova, od Rijeke i Splita do Osijeka i Varaždina, a mi smo predstavljali Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer smo na županijskoj smotri uvjerljivo pobijedili u konkurenciji sedam zborova i osvojili 96 bodova – ispričala je voditeljica zbora Nikolina Brajković Draguljić i dodala da je posebno ponosna što su zlatnu plaketu osvojili na 60. izdanju jubilarnih glazbenih svečanosti.

-Treba naglasiti da smo slavili u A kategoriji zborova koja se od ove godine odnosi na učenike od prvog do petog razreda, dok je B kategorija za učenike od šestog do osmog razreda. Kao zadanu temu imali smo za otpjevati skladbu “Bijeli jelen” suvremenog hrvatskog kompozitora Davora Bobića, a obvezan je bio i kanon, koji smo također odlično odradili i stvarno moramo biti jako zadovoljni – kazala je voditeljica, dok je gradonačelnik Dinko Pirak, i sam profesor glazbe po struci, svojim mladim sugrađankama čestitao na ovom iznimnom uspjehu.

-Čestitam vam na uspjehu i tituli koju ste osvojili. Zlatna plaketa koju ste ponijeli pokazuje da su Čazmanci opet najbolji, a to nas itekako raduje, bilo da je riječ o uspjesima umjetnika ili sportaša. Ponosan sam što ste vi kao mlade Čazmanke ponovno osvijetlile naš obraz i uvjeren sam da će takvih rezultata biti još – kazao je Pirak i dodao da je lijepo vidjeti da se zbor sa svih natjecanja vraća s nagradama, a konačno sada i zlatnom.

 Samostalna škola

-Evidentno je da su čazmanski rezultati na području glazbe iz godine u godinu sve bolji. Dosta naših mladih glazbenika ostvaruje jako dobre rezultate, a još bi me više radovalo da imamo samostalnu glazbenu školu i na ostvarenju tog cilja moramo raditi svi u gradu. No, situacija nije nimalo jednostavna jer je ključ u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je osnivač i Osnovne škole – rekao je Pirak i dodao da kad bi Grad Čazma dobio osnivačka prava nad školom, tada bi se moglo krenuti i s razvijanjem vlastite osnovne glazbene škole.

-U prostoru Osnovne škole Čazma tada bi mogla funkcionirati i glazbena škola, jer bismo školski objekt tada nadogradili i uredili. Tada bismo mogli imati i jednosmjensku nastavu pa bi se poslijepodne prostori učionica mogli koristiti za glazbenu školu. Nadam se da će u bliskoj budućnosti tako i biti, a inicijativu za preuzimanje osnivačkih prava nad školom ćemo ponoviti i na prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća – naglasio je Pirak.