Mnogi nogometaši sanjaju da potpišu profesionalni ugovor u Italiji, jednoj od najjačih nogometnih liga svijeta i zemlji višestrukih svjetskih prvaka. Taj san ovih dana ostvaruje iznimno talentirani Bjelovarčanin Dean Radošević i to sa samo 16 godina. Ovaj mladi nogometaš, koji očigledno loptu udara drugačije od svojih vršnjaka, već je prošao kampove Barcelone, Juventusa i Hajduka što znači da je njegov bogomdani talenat prepoznat u najranijim danima karijere, a sada ga očekuje potpisivanje ugovora s talijanskom Bolognom.

-Nogomet sam počeo igrati s pet godina. Prva životna sjećanja koja imam vezana su s loptom. Nogomet sam počeo igrati u NK Bjelovar da bi zatim došao u školu nogometa Mladosti iz Ždralova – priča nam svoje početke Radošević. Kaže da je već sa 14 godina dobio poziv da sudjeluje u Barceloninom kampu u Zagrebu gdje je proveo dva tjedna trenirajući dva puta dnevno.

Barcelonin kamp

-Trenirali smo s Barceloninim trenerima, a skauti sa strane su sve treninge snimali kamerom i kasnije sve to analizirali. Očigledno su bili zadovolji viđenim pa su mi nakon nekog vremena ponudili da dođem trenirati i u Barcelonu. Ali, imao sam samo 14 godina, nisam tada mogao još nikakav ni ugovor potpisati tako da smo se roditelji i ja složili da ostanem još neko vrijeme kod kuće – priča nam Radošević. Kaže da se nakon Barcelonine priče javio i splitski Hajduk za kojeg je odigrao nekoliko turnira po Europi gdje je također privukao veliku pozornost na sebe.

-Kasnije sam dobio poziv da dođem u Juventusovu školu nogometa što sam prihvatio i tamo sam proveo jednu cijelu sezonu. U akademiji San Luigi sam mnogo napredovao i puno toga naučio o profesionalnom načinu treniranja. Treninzi su bili puno intenzivniji nego što sam ih imao u Hrvatskoj, a pomoćni treneri, kao i glavni pazili su na svaki detalj – objašnjava nam Radošević. Kaže da ni tada još nije mogao potpisati ugovor jer je još uvijek bio ispod 16 godina te se vratio u Ždralove gdje je nastavio trenirati s juniorima.

-Čim sam napunio 16 godina došlo je nekoliko zanimljivih ponuda, a mislim da je ona od Bologne najbolja za mene. Otišao sam tamo i proveo dva tjedna. Direktor kluba je bio iznimno zadovoljan s mojim prezentacijama na terenu i ponudio mi je ugovor na dvije godine što sam prihvatio – ponosno nam kaže Radošević i kaže da će od kluba dobiti na korištenje stan u kojem će sam živjeti.

-Roditelji su mi najveća potpora, a imam i menadžera koji brine o mojoj karijeri. Ne bojim se samostalnog života jer sam puno toga već prošao iako imam samo 16 godina. Na meni je samo da marljivo treniram i uvjeren sam da će mi se vrata još većeg kluba onda otvoriti što misle i direktori Bologne. Plan je odraditi dvije godine ugovora i onda dobiti ponudu još većeg kluba – priča nam svoj plan Radošević koji nam je bez sekunde razmišljanja za Messija rekao da mu je nogometni uzor. Zanimljivo, Radošević je, kao i Messi, izraziti ljevak i igraju na istoj poziciji stoga kada čarobni Argentinac objesi kopačke o klin, tko zna, možda ćemo našeg Bjelovarčanina gledati kako trči desnom stranom terena Nou Campa. Sretno mu! (vec)

Roditelji velika potpora

U mladoj nogometnoj karijeri iznimno je bitno da postoji potpora roditelja, a u slučaju Deana ona nije izostala. Deanova majka Rada od najmanjih nogu vozila ga je na utakmice i bila mu veli potpora.
-Suprug i ja smo uvijek bili uz njega. Naravno da mi kao majci nije lako što tako mlad odlazi od kuće, ali ne mogu biti sebična i držati ga u Bjelovaru samo da ja budem mirna. On ima svoj put i na nama roditeljima je da mu taj put što više olakšamo. Dean želi biti vrhunski nogometaš i ja ga podupirem u tome isto kao što bi mu bila potpora da jednog dana kaže da se više ne želi baviti nogometom – zaključila je Deanova majka, Rada Radošević.