Ovih dana svjedoci smo izrade pravih umjetničkih djela kada su u pitanju najzastupljeniji simboli nadolazećeg Uskrsa, jaja. Ipak, bez premca nam se čine pisanice Anice Jasek iz obližnjeg Grginca. U svojoj kućnoj radinosti vrijedna Anica napravila ih je 50, i to od guščjih jaja. U pomoć je priskočio i suprug Vlado, čija su smirenost i vještina bili presudni da se unutarnji sadržaj bez lomljenja ispuše van.

– Prvo ih je Vlado lagano probušio, malo promiješao tankom štrikačom iglom i unutrašnjost ispuhao kompresorom. Nakon toga sam ih oprala i krenula u ukrašavanje. Kako smo jedva tek u Zaprešiću pronašli ovih 50 komada, morala sam biti iznimno pažljiva. I najmanji krivi korak mogao je značiti potpunu propast. I ranije sam radila ovom tehnikom, no mašina je bila starija i nespretnija. Sada smo nabavili ovu, a u planu nam je kupiti drugu s još više okretaja – ispričala nam je naša umjetnica.

Anica je poznata po svojoj kreativnosti i odličnom snalaženju u raznim tehnikama slikanja i izrade mnoštva ukrasa. Ta izučena kovinotokarka idealan je, čini se, spoj tehničke preciznosti i ženske maštovitosti pa nije niti čudo što stalno svjedočimo njezinim nevjerojatnim djelima.