Uskrsna priča na imanju obitelji Salaj u Grabovnici trebala bi početi u četvrtak, 1. travnja i trajati do nedjelje, 11. travnja, no i dalje je upitno hoće li se manifestacija uopće održati. Nakon što je zbog epidemije, mjera i odluka Stožera civilne zaštite, prošle godine otkazana Uskrsna, a potom i Božićna priča, u Salaj Landu se nadaju da će se ovogodišnja Uskrsna priča ipak održati. Iako se sudbina ove manifestacije vjerojatno neće znati do posljednjeg dana. 

-Što se tiče Uskrsne priče obitelji Salaj 2021., s naše strane je sve pripremljeno odnosno pri kraju smo s pripremama u smislu da je imanje okićeno sa svjetlosnim dekoracijama i ostalim ukrasima te je spremno primiti posjetitelje. Ipak, prema trenutačnim mjerama odnosno odlukama Stožera civilne zaštite rad nam je i dalje zabranjen. Hoće li doći do promjene 1. travnja, doista ne znamo, kao ni bilo tko drugi u ovom trenutku te nemamo baš nikakav utjecaj na to. Stoga, ne možemo odgovoriti na pitanje hoće li se manifestacija održati ili ne. Svakako se nadamo da hoće, ali u potpunosti ovisimo o odlukama Stožera – odgovorili su na upit Bjelovarca.hr iz Salaj Landa iz kojeg napominju da će u slučaju neodržavanja Uskrsne priče, ovo biti već treća manifestacija za redom za koju im je zabranjen rad.

Zabranjen rad

-Ne samo da nam je bio zabranjen rad za vrijeme Božićne priče obitelji Salaj 2020/2021, već zbog karantene koja je bila na snazi u proljeće prošle godine nismo mogli održati ni Uskrsnu priču. Vjerujemo da znate da tvrtka Salaj Land radi isključivo te dvije manifestacije, što znači da od završetka Božićne priče u sezoni 2019/2020, dakle od siječnja prošle godine, tvrtka nema apsolutno nikakav prihod. Naglašavamo kako su svi radnici zadržani na svojim radnim mjestima – ističu iz Salaj Landa i naglašavaju kako je budućnost tvrtke i manifestacije upitna ako se nastave otkazivati planirane manifestacije u Grabovnici.

-Naglasit ćemo kako imanje Salaj ima površinu od oko deset hektara te je mogućnost bliskog kontakta među posjetiteljima istinski niska te je održavanje socijalne distance itekako moguće. No, čak i prije nego nam je u potpunosti zabranjen rad jer sukladno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti smo jedna od tvrtki koje ne smiju raditi Odlukom Stožera civilne zaštite, dozvoljavalo nam se da primimo samo 25 ljudi na deset hektara jer se imanje smatra “jednim mjestom”. Salaj Land je dugi niz godina jedna od perjanica ne samo moslavačkog turizma, već i hrvatskog turizma u zimskim mjesecima posebice, no što će biti u budućnosti ne ovisi o nama ni malo. Ove godine trebali bismo obilježiti dvadeset godina Božićne priče obitelji Salaj te se nadamo da će nam to biti moguće. Ali, u ovom trenutku ne znamo ni što će biti 1. travnja i ne možemo doznati – ističu organizatori Božićne i Uskrsne priče u Grabovnici, najveće turističke atrakcije u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji koja je u “normalnim” vremenima privlačila više od stotinu tisuća posjetitelja godišnje.

Milijuni lampica

Kao što je poznato, najpoznatije seosko imanje u Hrvatskoj zimus je trebalo osvijetliti više od pet milijuna lampica, no samo nekoliko dana uoči planiranog otvorenja Božićne priče stigla je Odluka Stožera da se manifestacija zbog mjera koje su bile na snazi ne može održati. Cjelogodišnji trud pao je u vodu, organizatori su pretrpjeli značajne financijske gubitke, a sada im se ostaje nadati da se ista situacija neće ponoviti i za proljetnu manifestaciju. Iako prognoze baš i nisu pretjerano optimistične. (sg)

Foto – facebook Salajland