Volonterke bjelovarskog Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog užurbano pripremaju „teren“ kako bi do uskrsnih blagdana prikupile što više hrane, posebice osnovnih namirnica kojima će darivati dio svojih stalnih korisnika. Zamolbe za donacije, kaže voditeljica Dijana Bertić-Frančić, već su razaslane na oko 25 adresa osnovnih škola i bjelovarskih poduzetnika koji im već tradicionalno, uskaču u pomoć u takvim prigodama.
-Planiramo sakupiti što više tjestenine, ulja, brašna, šećera i drugih namirnica kako bi i naši najsiromašniji korisnici imali što staviti na blagdanski stol. Nadamo se kako ćemo uspjeti napuniti stotinjak paketa koje ćemo dijeliti tijekom cijelog uskrsnog tjedna – napominje voditeljica.
Kako realne potrebe uvelike nadilaze količine prikupljene izravnim donacijama, dio namirnica će se kupiti iz vlastita novca koji će se, kaže Bertić-Frančić, prikupiti od prodaje maslinovih grančica u crkvi sv. Antuna Padovanskog te blagdanskih rukotvorina volonterki. Doduše, ove se godine uvelike osipao broj takvih rukotvorina čije se izrade mašila jedino Slavica Bertić, dugogodišnja voditeljica bjelovarskog caritasa. Svoje će radove izložiti na zajedničkoj prodajnoj izložbi žena oboljelih od karcinoma dojke u Vrbovečkoj Dubravi, a sav prihod će se donirati caritasu.
Obje volonterke napominju kako im je gorući problem nedostatak vozila kojim bi obilazile siromašne na terenu. Premda građani obično percipiraju bjelovarski Caritas kroz pomaganje potrebitih s užeg područja grada, u brojci od preko tisuću korisnika nemalo ih je razasuto po selima diljem županije, a većinom je riječ o starim i nemoćnim ljudima.