Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje bivšoj šefici računovodstva Županijskog suda u Bjelovaru, Zlati Posavec (61) te njenim suradnicama Mihaeli Đurinić (38), Jasni Kristek Galić (50), Božici Fijačko (51) i Anki Vidaček (57). Bolje rečeno, suđenje u kojem USKOK optuženice tereti da su podizale kredite krivotvorenim ispravama, a kasnije su te kredite vraćale novcem iz blagajne suda i Županijski sud u Bjelovaru time su ukupno oštetile za 470 tisuća kuna, počeo je ispočetka pošto je od posljednje rasprave prošlo gotovo godinu dana.

 Iskaz vještaka

Svih pet optuženica izjasnilo je da se ne osjećaju krivima, nakon čega je pročitana dokumentacija, iskazi svjedoka, a potom je ispitivan financijsko-knjigovodstveni vještak Milovan Martić. Vještak je iskazivao o dopunskom vještačenju u kojem je pregledao sve kreditne partije optuženica, a prema dokumentaciji koju su dostavile banke i štedno-kreditne zadruge u većini slučajeva isplate koje su išle sa žiro računa Županijskog suda u Bjelovaru na njihove kreditne partije ispravno su proknjižene. Osim u jednom slučaju. Uz to, uočio je vještak još dvije neproknjižene uplate u poslovnim knjigama, a obje se odnose na trgovačko društvo iz Zagreba. U jednom slučaju utvrđeno je da kreditne uplate za Đurinić u iznosu od 3376 kuna nisu proknjižene, a za Jasnu Kristek Galić utvrđeno je da iznos uplata od 6079 kuna nije proknjižen u poslovnim knjigama navedenih društava. Nakon toga je rasprava odgođena, a na sljedećim ročištima svoj će iskaz dati same optuženice.

Podsjetimo, Posavec, Vidaček, Kristek Galić i Đurinić još su prije šest godina osuđene zbog krivotvorenja isprava, tj. lažiranja podataka o plaćama na temelju kojih su podizale nove kredite unatoč ranijim zaduženjima. Prvooptužena Posavec tada je zbog krivotvorenja pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od 22 mjeseca zatvora, Vidaček i Đurinić su zbog poticanja na krivotvorenje dobile po 10 mjeseci uvjetno, a Kristek Galić pet mjeseci te su sve dobile izvanredni otkaz na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Proširena istraga

Istraga protiv njih naknadno je i proširena zbog sumnje da su sporne kredite zajedno s još jednom sudskom zapisničarkom podmirivale novcem suda. Prema optužnici, Posavec je sebi i kolegicama ovjeravala neistinite podatke da bi mogle podizati kredite kod raznih banaka i štedionica, unatoč tome što su njihove plaće već bile preopterećene ranijim zaduženjima i uglavnom su već imale administrativne zabrane na plaćama. Na temelju ovako krivotvorenih isprava podigle su na desetke manjih kredita, a nakon njihova odlaska sa suda otkriveno je da su sve te kredite, skupa sa zapisničarkom, servisirale novcem iz sudskog proračuna. Sve nepravilnosti otkrivene su tek dolaskom nove šefice računovodstva 2011. godine, kada je istraga proširena, a sve je rezultiralo i novom optužnicom USKOK-a.