Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje bivšem gradonačelniku Garešnice Milanu Sužnjeviću (70) i nekadašnjem pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Mirku Klaru (69). Kao što je poznato, ovaj dvojac USKOK tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, a ovaj slučaj datira iz razdoblja od 2007. do početka 2010. godine.

 Na privatni račun

Po prvoj točci optužnice Sužnjevića se tereti da je u namjeri da si pribavi nepripadnu materijalnu korist, naložio službenicima računovodstva Garešnice da 14 tisuća kuna iz gradskog proračuna namijenjen SDP-u kao tekuća donacija političkoj stranci na temelju ostvarenih političkih rezultata, uplate na njegov privatni račun. Po drugoj točci optužnice terete se i Sužnjević i Klar. Od kolovoza 2007. pa sve do siječnja 2010. godine u Garešnici je zaprimljena suglasnost o zapljeni na Sužnjevićevoj plaći, za koju je on sam dao suglasnost kao jamac. Sužnjević je tada, prema optužnici, naložio Klaru kao pročelniku u čijoj je nadležnosti postupanje po predmetnoj suglasnosti, da se po istoj ne postupa pa je tadašnji pročelnik potpisao pismenu zabranu o primjeni iste, uslijed čega službenici računovodstva Garešnice nisu vršili obustave na Sužnjevićevoj plaći.

Na prošlotjednoj raspravi održanoj kod sutkinje Rahele Valentić iskaz je dalo nekoliko svjedoka, među kojima i još jedan bivši gradonačelnik Garešnice, Velimir Žunac. On je istaknuo da je u lipnju 2009. preuzeo dužnost gradonačelnika, a ubrzo se, kaže, u medijima pojavio podatak da neki gradovi nisu političkim strankama isplatili sredstva koja im pripadaju po zakonu te je među njima bila i Garešnica.

-Pitao sam voditelja računovodstva u Gradu je li izvršena ta obveza i on mi je rekao da jest, a naknadno me kontaktirao predsjednik Županijske organizacije SDP-a, koji je provjerio u središnjici i utvrdio da novac nisu dobili. Nakon toga sam išao istraživati o čemu se radilo i utvrdio sam da je novac s računa Grada namijenjen u svrhu financiranja političke stranke SDP Gradske organizacije otišao na privatan žiro račun Milana Sužnjevića – kazao je Žunac i dodao da je apsolutno siguran kako Sužnjević novce uplaćene na njegov privatni račun nije potrošio u svoje privatne svrhe, a kad je u pitanju obustava na plaći, istaknuo je da je za to saznao naknadno te da mu je Klar potvrdio da Grad Garešnica ne trpi nikakvu štetu jer je dužnik podmirio svoje obaveze spram banci.

Zatražio ili naložio

Nakon što su iskaze dala još dva svjedoka, i obrana i USKOK istaknuli su da više nemaju nikakvih dokaznih prijedloga i prišlo se ispitivanju prvooptuženog Sužnjevića. On se odlučio braniti šutnjom i nije želio odgovarati na pitanja, a USKOK je minimalno izmijenio optužnicu na način da u odnosu na drugu točku umjesto riječi “naložio” treba stajati “zatražio”. Sužnjević je i nakon izmjene naveo da se ne smatra krivim, a suđenje će se nastaviti kroz mjesec dana kad bi se trebao ispitati drugookrivljeni Klar, koji se prošlog tjedna nije pojavio na sudu