BJELOVAR – Državni arhiv Bjelovar priključio se Međunarodnom centru za arhivska istraživanja ICARUS sa sjedištem u Beču, čime je uvršten u društvo 350 europskih institucija koje se bave prikupljanjem i istraživanjem povijesne baštine, što bi trebalo na određeni način demokratizirati način njena prikupljanja i sistematiziranje prema pojedinim područjima.

Stoga će se uskoro na sastanku županijskog Stručnog vijeća povjesničara detaljizirati sve odrednice novog programa mogućnosti, ponešto drugačijeg pristupa objedinjavanja povijesne građe, u formatima od fotografije, pisanih dokumenata do video uradaka iz različitih područja, što prema riječima ravnateljice Martine Krivić Lekić omogućava digitalna platforma Topoteka.

Tijek povijesti

-Riječ je o značajnom iskoraku u prikupljanju raznovrsnih povijesnih podataka, pri čemu Topoteku mogu pokrenuti udruge, škole, gradovi, općine, županija i pri tome odabrati jedno ili više tematskih područja. Kako u Hrvatskoj već postoji 13 Topoteka, dobar primjer fokusiranja na jednu od tema su Vinkovci gdje je na toj platformi s fotografijama i ostalim dokumentima „ispričana“ povijest „Vinkovačkih jeseni“. Stoga bi se, primjerice, i u Bjelovaru na isti način moglo dokumentirati niz tradicionalnih manifestacija, poput Bjelovarskog sajma, BOK-a, Terezijane i drugih.

U kreiranju mogu sudjelovati svi oni koji će ponuditi materijale iz vlastitih arhiva, uz prethodnu ocjenu sadržaja i autorstva, čime se otvaraju široke mogućnosti otkrivanja do sada nepoznatih pojedinosti. Pri tome nisu na odmet, primjerice, stare obiteljske fotografije, ili priče s gradskih ulica koje ne treba pripisivati privatnosti jer su zanimljive u kontekstu zajednice i svojevrsnog zbližavanja njenih žitelja – kaže M. Krivić Lekić.

Bjelovar već ima početnu bazu, ponajprije u već etabliranoj Facebook stranici „Stari Bjelovar“ i „Bjelovar u slici“ na kojima se već godinama fotografijama ispisuju isječci bjelovarske povijesti. Tim više što je, primjerice, Topoteka općine Stari Grad nastala iz internetske stranice na kojoj su objavljivane stare razglednice.

Zaštita baštine

-To je samo primjer kako bi se mogle raditi i vlastite Topoteke koje su svima dostupne, a uključivanjem građana u čijim se albumima i dokumentima nalazi zanimljiva povijesna građa podižemo razinu njena očuvanja, što je ustvari jedna od temeljnih nakana ovoga programa. Tim više, što je već osnovan ICARUS Hrvatska koji u suradnji s lokalnim ustanovama, zajednicama i pojedincima želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva, ne samo u nas, nego i u europskim zemljama – zaključuje naša sugovornica.