U Gradskom muzeju Bjelovar gostovao je poznati splitski pravnik i kolumnist Goran Vojković koji je govorio na temu ‘Pametni gradovi – urbano s mozgom.’ S obzirom na veliko iskustvo s kompanijama iz IT – sektora te radu s EU projektima, ovaj doktor znanosti odlučio je svoje ideje i znanja iz tog područja podijeliti s Bjelovarčanima. Naglasio je da je korištenje tehnologije zapravo korištenje pameti da te da je smisao pametnog grada isključivo u tome da se dobro osjećamo u njemu.

– Pametni gradovi 21. stoljeća ne smiju se stvarati kao megalopolisi. Oni moraju biti lagodni za življenje te se u njima moramo ugodno osjećati – kaže Vojković. Dodaje da se mnogi gradovi bore sa sličnim problemima, no neki ih uz jednostavne ideje lakše rješavaju. Kao primjer, Vojković je naveo probleme s velikim vrućinama koje nam dolaze te pobrojao gradove koji su površine velikih gradskih parkirališta obojili u bijelu boju koja ne zadržava toplinu, za razliku od crne, te su s tim jednostavnim i jeftinim trikom ‘rashladili’ to područje za desetak stupnjeva preko ljeta.

 Zagreb i Split spavaju

Nije stvar pametnog grada samo visoka tehnologija. Mnoga kvalitetna rješenja su jednostavna i jeftina, samo treba malo promisliti – ističe Vojković koji je ispričao primjer Barcelona koja je za 30 posto povećala učinkovitost Hitne pomoći. Naime, Barcelona ima velikih problema s gužvom u prometu i kada kola Hitne pomoći trebaju doći do određene lokacije ne stignu na vrijeme zbog prometnog kolapsa. Problem je riješen tako što GPS izračuna koja putanja je najbrža do unesrećenog te kola hitne pomoći krenu tim putem, a svakim dolaskom na semafor automatski im se pali zeleno svjetlo. Tim načinom spašeno je stotinu života u dvije godine.

Koketiranje s pameću

– Ovaj primjer isto nije neki zadnji krik tehnologije. Malo bolji gimnazijalci mogu napraviti takav program za Zagreb ili Split koji, inače, potpuno spavaju po pitanju ‘pametnog grada’ – naglašava Vojković i dodaje da i sami građani često imaju fantastične ideje te da im se treba dati prilika da kažu svoje mišljenje što je slučaj u Amsterdamu gdje postoje natječaji za ideje kako unaprijediti svoj grad. Također, Vojković je istaknuo južnokorejske gradove kao perjanice pametnih radova koje bi valjalo barem pokušati slijediti. Budući da Bjelovar već duže vrijeme koketira s idejom pametnog grada, za razliku od manje, ali konkretnije Koprivnice koja je prvi pametan grad u regiji s ISO certifikatom za mjerenje kvalitete života, mnogi nazočni su napustili Gradski muzej u razgovoru i mišlju kako tehnološki unaprijediti naš grad. (vec)