Je li Bjelovarsko-bilogorska županija ipak uz bok najrazvijenijim hrvatskim županijama po jednom gospodarskom pokazatelju koji, na žalost, nije pozitivan? Sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku, upravo naša županija prošle godine statistički je imala najveći deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom što se tiče kontinentalnih županija, a od visokog deficita “pate” upravo najrazvijenije hrvatske županije, a posebice Grad Zagreb. Naime, upravo Zagreb, koji s čak 43,5 milijardi kuna deficita predvodi listu, ukazuje na to da spomenute podatke treba uzeti s velikom rezervom, što govore i sami autori nedavno objavljenog osvrta o robnoj razmjeni hrvatskih županija, stručnjaci Hrvatske gospodarske komore.

– Izvoz plina s plinskih polja u Jadranu registrira se u Gradu Zagrebu. Zbog toga Grad Zagreb očekivano ima kudikamo najveći udio u ukupnomu robnom izvozu i uvozu među županijama od približno 33 posto, veći od cijele Jadranske Hrvatske. Istodobno, Dubrovačko-neretvanska županija ostvaruje samo 0,2 posto ukupnog izvoza RH, a Ličko-senjska samo 0,3 posto ukupnog uvoza. Iz istog razloga, uslijed povremenog preseljenja sjedišta tvrtki do kojeg je dolazilo, i dugoročnije trendove u kretanju robne razmjene po županijama treba uzeti s rezervom – napominju autori.

Tu se krije i odgovor na pitanje zašto Bjelovarsko-bilogorska županija ima robni deficit kada se barata podacima DZS-a, a suficit kada se uzimaju podaci iz poslovanja tvrtki registriranih na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Zanimalo je to i lokalne HGK-ovce kojima je iz DZS-a odgovoreno da se uvoz bilježi, ne prema sjedištima tvrtke, nego prema carinskim uredima, odnosno ispostavama. Sve što se ocarini u Bjelovaru, dakle, vodi se pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju. No, kada je izvoz u pitanju, slažu se DSZ i HGK, poduzetnici Bjelovarsko-bilogorske županije najviše izvoze na tržišta Slovenije (18,8 %), Italije (16,9 %) i BiH (15,3 %).