Upravo je završila još jedna upisna godina za bjelovarske vrtiće. No, sa sigurnošću niti u jednom nam nisu znali reći jesu li svi zajedno uspjeli zbrinuti sve i jedno dijete s liste. Ravnateljica najvećeg, gradskog Dječjeg vrtića Bjelovar, Anna Lauš posljednjih je godina morala vrtićke kapacitete svesti na razumniju mjeru, odnosno onu koju propisuju pedagoški standardi, pa je optimalna brojka mališana u tom odgojnoj ustanovi sada na razini od ukupno 500 djece u svim objektima. Ove upisne godine tako su, kao i prošle, mogli primiti podjednak broj mališana.

– Imamo malo mjesta u jaslicama pa je prilična razliku u broju djece koja odlaze iz vrtića i onih koje smo mogli primiti. Otprilike 80 ih je bilo predškolaca, a za dobrih desetak manje smo mogli upisati djece. Problem je što su upravo jaslice najtraženije – komentirala je Lauš. I u privatnim vrtićima situacija je slična. U “Osmijehu” su tako u školu otpratili 39 mališana, a deset manje su imali upisnih mjesta. Interes je, kaže ravnateljica Marina Hehet-Valentić bio daleko veći.

– Nadamo se da su roditelji čija su djeca ostala ispod crte našla mjesto jer uobičajeno već se prijavljuju u više vrtića istovremeno – kaže Hehet-Valentić, čiji vrtić sada ima 160 djece u dva objekta. Nove upisne kvote kao i prije “Osmijehu”, početkom ove godine dodatno je Grad odobrio još jednom bjelovarskom privatnom vrtiću, “Bubamari”. No, doznajemo od Amande Đaferović ispostavilo se da bi dobro došlo kada bi imali i veće kapacitete.

– Na našoj listi sedmero djece je ostalo neupisano. Naši su kapaciteti sada posve popunjeni i nikako im više ne možemo izaći u susret. Mi se od prvog dana pridržavamo pedagoških standarda, a ona su sada puno rigoroznija nego prije. Sada na primjer poštivajući veličine skupina, prostora i broj odgojiteljica možemo imati 97 djece, a nekada ih je u istim uvjetima moglo biti 130 – navodi Đaferović. I manjinski, romski dječji vrtić “Pinokio” posve je popunjen. Upravo su upisali 30 djece i upravo toliko su ih i otpremili u školu. No, kod njih nema jaslica. Punim kapacitetom već odavno rade i u “Cicibanu”. Tamošnja ravnateljica Senka Ivanušec također je ove godine neke roditelje morala razočarati.

– Oko 50 djece je otišlo iz najstarijih odgojnih skupina i toliko smo upisali novih. No, oko 10 ih je nažalost ostalo ispod crte. Znam da su se upisali na više mjesta pa se iskreno nadam da su negdje drugdje pronašli mjesto – suosjeća Ivanušec. Slamka spasa u ovakvim uvjetima kada se očito opet traži mjesto više u bjelovarskim vrtićima mogli bi biti obrti za dadilje. No, u naša tri također nema previše mjesta, a i teško si mnogi roditelji mogu priuštiti za 300 do 400 kuna po djetetu veću mjesečnu cijenu od one koja je u vrtićima.