BJELOVAR – Iako je mjesecima bilo najavljivano, od online prijava djece u vrtiće za novu pedagošku godinu 2020./2021. neće biti ništa. Saznalo se to ovih dana kada su vrtići jedan po jedan na svojim internetskim stranicama počeli objavljivati upute o upisima – svaki u svom terminu i na svoj način.

Zbog čega je zapeo ovaj projekt koji bi bio hvalevrijedan da je uspio, provjerili smo u bjelovarskoj Gradskoj upravi.

-Željeli smo aplikaciju koja bi omogućila jedinstveni upis za svu djecu koja od nove pedagoške godine kreću u dječje vrtiće neovisno o kojem vrtiću je riječ. Aplikacija je to koja bi pružala cjelovitu uslugu roditeljima što znači da bi se kroz nju u sustav unosili i digitalni dokumenti. Dakle, ne bi bilo potrebno skenirati dokumente i prilagati ih, već bi se oni povlačili direktno iz nacionalnih registara u trenutku online prijave. To bi značilo da više nema fizičkog obilaženja različitih institucija u kojima se dokumenti podižu. Sustav kakav smo osmislili ne postoji niti u jednoj jedinici lokalne samouprave u Hrvatskoj, već bi Bjelovar bio prvi grad koji ima takav potpuno digitalizirani sustav upisa djece u vrtićke ustanove – pojašnjava Zdravko Pavec iz Upravog odjela za odgoj, obrazovanje i sport Grada Bjelovara. Pojašnjava kako je problem upravo u dijelu priče po kojem bi Bjelovar bio jedinstven da su zaživjeli online upisi kakvi su zamišljeni u bjelovarskoj Gradskoj upravi.

Nedostaje jedna dozvola

-Aplikacija je bila u izradi tri mjeseca i gotova je, a za nas ju je izradila jedna zagrebačka tvrtka. No problem je nastao u dozvolama koje su potrebne da bi se dokumenti mogli povlačiti iz nacionalnih registara. Konkretno, dozvole za podatke o dohotku roditelja, kao i dokumente iz e-građana imamo, ali nemamo dozvolu za prikupljanje podataka iz OIB registra. Naime, riječ je izuzetno kompleksnom procesu budući da dozvole nismo tražili samo za aplikaciju prijave djece u vrtiće, već i za deset drugih aplikacija koje su obuhvaćene ovim projektom Riječ je, između ostalih, o prijavi novorođenčadi zbog jednokratne naknade, jednokratnim potporama za pojedine skupine građana, troškovima stanovanja, stipendijama i dr. Djelomično je kriva pandemija koronavirusa koja je usporila i samu izradu aplikacije, baš kao i rad vrtića, ali i rad Ministarstva uprave koje nam još nije dalo tu jednu dozvolu koja nam nedostaje. Ništa ne ide preko noći pa tako ni to, sve je to procedura koja traje – pojasnio je Pavec dodajući kako su u Gradskoj upravi upravo iz toga razloga, a budući da je početak nove pedagoške godine sve bliže, odlučili prijave i upise u dječje vrtiće održati na način kako su se djeca upisivala prethodnih godina.

Stoga su upravo u tijeku upisi u dječje vrtiće, a svaki od pet bjelovarskih vrtića izabrao je svoj put do novih polaznika. Što je točno potrebno za upis objavljeno je na internetskim stranicama svakoga od njih.

-Više nismo mogli čekati i upisi za rujan su krenuli. Pred nama su godišnji odmori, a osim samih prijava, potrebno je proći čitavu proceduru koja uključuje i razgovore sa stručnim timovima svakog pojedinog vrtića. Ipak, moram naglasiti kako nije kasno i kako će se djeca na vrijeme moći upisati u vrtiće. Ove godine će to još biti kao i prethodnih godina, a već nagodinu, pa čak i tijekom sljedeće pedagoške godine, nas očekuju potpuno digitalizirani upisi u dječje vrtiće – najavljuje Pavec.

Ciciban ipak ima online prijave

Većina vrtića upravo je u fazi zaprimanja prijava, a mjesta ima za otprilike 180-ero mališana. Njih 30-ak već ima sigurno mjesto i to u Dječjem vrtiću Pinokio gdje su upisi već završeni.

-U školu najesen kreće 30-ak naših polaznika, a na njihova mjesta već smo upisali isto toliko djece. Nismo više imali što čekati. Roditelji žele biti sigurni da će njihovu djecu u rujnu čekati mjesto u vrtiću i mi smo s upisima završili – kaže ravnateljica DV Pinokio Silvana Đurđević. Otprilike isto toliko mališana najesen će krenuti i u Dječji vrtić Osmijeh u kojemu su upisi završili u ponedjeljak.

-Postupak prijava traje još od 19. lipnja, a tijekom tog perioda primili smo gotovo duplo više prijava nego što imamo mjesta. No vjerujem da su roditelji prijave podnosili u više dječjih vrtića, a upravo to smo im i mi sami savjetovali kako bi bili što sigurniji da će u konačnici njihovo dijete imati mjesto u nekom od dječjih vrtića – istaknula je ravnateljica DV Osmijeh Marina Hehet Valentić. Do ovoga petka, odnosno 3. srpnja zahtjev za upis djece možete podnijeti u Dječji vrtić Bubamara. No kako će iz ovog vrtića u školu krenuti tek mali broj školaraca, tako je i malo oslobođenih mjesta za nove vrtićarce.

-Mi imamo tek dva do tri slobodna mjesta, a do sada smo dobili deset puta više prijava. Konkretno, svakoga dana dobijemo duplo više prijava nego što imamo mjesta – ističe ravnateljica DV Bubamara Kristina Baršić. S druge strane, najviše mjesta ima u Dječjem vrtiću Bjelovar u čije će objekte najesen krenuti 70-ak mališana, a upisi počinju danas (ponedjeljak).

-Broj djece koji upisujemo se razlikuje od godine do godine. Ponajprije ovisi o broju djece koja iz vrtića kreću u školu i koja iz jaslica prelaze u vrtić. Ove godine će to biti 70-ak djece pa nam se oslobodilo jednako toliko mjesta. Ono što nas veseli je otvorenje objekta u Gudovcu koji je upravo u izgradnji. Njegovo otvorenje očekujemo početkom sljedeće godine, a moći će primiti 60-ak mališana – naglašava ravnateljica DV Bjelovar Anna Lauš. Dok svoje dijete u Gradski vrtić stignete upisati do 10. srpnja, za upis u Dječji vrtić Ciciban vremena imate još samo danas i sutra budući da se prijave zaključuju 30. lipnja. Ono po čemu se prijave u ovaj vrtić razlikuju od svih drugih je činjenica da svoje dijete prijavljujete online.

-Mi smo ove godine odlučili našim roditeljima omogućiti prijave putem Google obrasca, odnosno online oko čega se posebno angažirala naša pedagoginja Branka Biketa Caktaš. Željeli smo roditeljima olakšati čitav postupak, ali i smanjiti kontakte u vrijeme pandemije. Sam postupak je vrlo jednostavan i pokazalo se da izvrsno funkcionira, no mi stojimo na raspolaganju svim roditeljima ako imaju bilo kakvih pitanja ili teškoća. Po završetku prijava, rezultati će pod šiframa biti objavljeni na našoj oglasnoj ploči, a roditelje ćemo o rezultatima obavijestiti i telefonskim pozivom. Nakon ovog prvog koraka, slijedi inicijalni razgovor na koji će roditelji donijeti potrebnu dokumentaciju i potpisati ugovor s vrtićem. U konačnici, upise u vrtić ćemo svesti na samo jedan dolazak roditelja u našu ustanovu što nam je vrlo važno u situaciji u kojoj se svi nalazimo. Za sada imamo zaista dosta prijava, a mjesta imamo za otprilike 45 djece – istaknula je ravnateljica DV Ciciban Senka Ivanušec.