Iz nedavno objavljenih rezultata ljetnih upisa u bjelovarsku Obrtničku školu iščitavaju se najmanje dva važna elementa koja će vjerojatno ostati nepromijenjena i nakon jesenskog upisnog roka zakazanog za 21. kolovoza. Naime, ovogodišnji neprijeporni upisni hit u trogodišnjem obrazovanju su zanimanja za automehaničare i CNC operatere, što potvrđuju podaci kako su već nakon nakon prvog upisnog roka popunjena dva razreda po 24 polaznika. Tek jedno slobodno mjesto je ostalo za zanimanje elektroinstalatera i elektromehaničara za koje je planirano sedam mjesta, dok u ovogodišnjem minimalnom zanimanju prednjači profesija strojobravara, u čijem je razredu od 12 slobodnih mjesta popunjeno tek jedno.

Interes raste,ali…

Unatoč tomu, ravnatelj Obrtničke škole Branko Cvetković tvrdi kako je ove godine ipak zabilježen nešto veći interes učenika, dok se izostanak zanimanja za pojedine struke isključivo pripisuje sve manjem broju obrtničkih radionica u kojima bi učenici tijekom školovanja obavljali praksu.
-Ove godine ćemo u deset zanimanja upisati 122 učenika među kojima je predviđen i dio onih sa zdravstvenim poteškoćama, što je tek neznatno povećanje u odnosu na prethodne upisne prosjeke. Istina, zbog smanjenja upisnih kvota u četverogodišnjem obrazovanju očekivali smo veći upisni interes, ali kako predstoji i jesenski rok, nadamo se da će dio učenika do tada promijeniti izbor, pri čemu će neki otići u druge škole, a drugi zasjesti u naše klupe – kaže Cvetković.

Promjenjivo tržište

Kako bilo, za sada je još ostalo slobodnih mjesta za zanimanje bravara, elektroinstalatera, elektromehaničara i instalatera kućnih instalacija, a u dijelu pomoćnih zanimanja, autolimara i bravara. Neki će procijeniti kako je riječ o zanimanjima s kojima se sve teže dolazi do posla, ali kako se omjer ponude i potražnje pojedinih struka na tržištu rada mijenja „preko noći“, teško je kazati da u tom dijelu postoje čvrsto određena pravila. Sjetimo se samo kako su ne tako davno, zidari uzaludno očekivali ponude, a danas ih „traže svijećom“.