BJELOVAR – S neugodnim vijestima proetklih su se dana suočili svi koji su bili u kontaktu sa štićenicima i zaposlenicima Doma za odrasle osobe u Ulici don Frane Bulića. U tom domu otkrivena je epidemija svraba, a kako stvari stoje zaraza se proširila i među općom populacijom Bjelovarčana.

Ravnatelj Zlatko Kraljić nije želio davati nikakvu izjavu, no informaciju su potvrdili u Zavodu za javno zdravstvo. Epidemiologinja Nikolina Obran kaže kako je procjena da se radi o epidemiji donesena pretprošlog četvrtka nakon provedenog inicijalnog epidemiološkog izvida i analize stanja te da su već sljedeći dan o tome obavijestili vodstvo i zdravstvenu voditeljicu Doma.

Taj isti dan epidemiološki tim te vodstvo i osoblje ustanove započeli su s provođenjem potrebnih protuepidemijskih mjera te je sada epidemiološka situacija mirnija

Bez obzira na pojavu ove epidemije, ono što želim naglasiti je činjenica da je povećan broj oboljeljenja od svraba na području grada Bjelovara u općoj populaciji. Samim time postoji stalni rizik unosa svraba iz opće populacije u razne kolektive.

Stoga preporučam da se osobe koje razviju osip uz intenzivan svrbež, posebice noću i nakon kupanja, odmah jave nadležnom liječniku. U prevenciji svraba važna je činjenica da se istoj i istovremenoj terapiji, mazanje cijelog tijela skabicidnim lijekom, trebaju podvrgnuti i bolesnik i svi njegovi bliski kontakti, čak i ako nemaju tegobe. Liječenje samo oboljele osobe ili neistovremena primjena terapije najčešće vode do neuspjeha u liječenju i daljnjeg širenja bolesti – upozorava Obran.(sk)