BJELOVAR – Od 8. do 15. svibnja u Republici Hrvatskoj obilježava se Tjedan Crvenog križa. Društva Hrvatskog Crvenog križa obilježit će ga različitim aktivnostima i humanitarnim akcijama. Za građane će se organizirati akcije mjerenja tlaka, šećera u krvi, edukativna predavanja o unapređenju i zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti i podizanju zdravstvene i ekološke kulture. Također će se održati pokazne vježbe zaštite i spašavanja i pružanja prve pomoći ozlijeđenima.

Tjedan Crvenog križa započinje obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi. Svoj doprinos u posebnom tjednu posvećenom humanosti dat će i Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar, koje osim na gradskom djeluje i na području osam okolnih općina. Ove srijede, četvrtka i petka u svojim prostorijama u Ulici 108. puka 1 u Bjelovaru organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, a svi darivatelji i građani koji žele tih dana mogu u prostorijama Gradskog društva besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi.

U Tjednu Crvenog križa imat će i postavljenu tzv. “socijalnu košaricu” u Kauflandu, u kojoj će građani moći ostavljati prehrambene artikle, a prikupljeno će formirati u pakete i podijeliti svojim korisnicima. Da zaposlenici i volonteri Gradskog društva i preostale dane u godini nastoje uvijek provesti u službi onih kojima je pomoć potrebna, dokazuju i brojne aktivnosti koje provode i mimo prigodnih datuma. Od ravnateljice Vide Malek doznajemo kako je u fokusu jačanje volonterizma i edukacija stanovništva u pružanju prve pomoći.

-Educiramo učenike srednjih škola u pružanju prve pomoći putem predavanja i radionica i na taj način Crveni križ nastoji osposobiti što veći broj građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Imamo i posudionicu ortopedskih pomagala te i na taj način pomažemo građanima, a posuditi se mogu invalidska kolica, bolnički kreveti, hodalice, štake, štapovi, princeze i madraci. Osiguravamo i pomoć za novorođenče koja je namijenjena obiteljima korisnika pomoći za uzdržavanje i ostalim socijalno ugroženim obiteljima. Cilj je pomoći rodiljama, najnužnijim potrepštinama za novorođenče kao što su pelene, deke, čarape, vlažne maramice i slično. Ove godine pomoć je primilo devet obitelji – doznajemo od ravnateljice Malek.

Hrvatski Crveni križ pripremio je priručnik Odgoj za humanost od malih nogu u namjeri da humani odgoj koji se provodi u okviru kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja prilagodi za predškolsko obrazovanje. U skladu s tim Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar i u ovdašnjim dječjim vrtićima provodi program na području zaštite zdravlja s temom Pružanje prve pomoći. Posebna vrijednost u provedbi programa jest i činjenica da ga održavaju mlade volonterke iz Doma učenika srednjih škola Bjelovar. Do sada je održano sedam radionica za oko 200 djece predškolske dobi. Do kraja ove godine planiraju održati još tri radionice.

Želja nam je da u budućnosti postanu jedna od tradicionalnih aktivnosti našega Društva – ističe ravnateljica Malek.