Da je Bjelovar nepresušan izvor mladih umjetnika dokazuje i mlada prvostupnica radiološke tehnologije Darija Grbaš. Ona uz svoj svakodnevni posao izrađuje i vlastiti unikatni nakit koji je posljednjih godinu dana postao prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj, a tražen je i među hrvatskim poznatim licima, čak i u inozemstvu. Njezin nakit kupci smatraju specifičnim jer nikada nije napravila potpuno isti nakit i kada nose neke od njenih rukotvorina mogu biti sigurni da jedino oni imaju takav.

Širok krug obožavatelja

– To je nešto što je u meni oduvijek. Još kao dijete sam pokazivala svoju kreativnu stranu, slikala sam, fotografirala, izrađivala odjeću i nakit, a trenutak kada sam se odlučila ozbiljnije baviti izradom nakita bio je nakon završenog školovanja na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Čekala sam početak stručnog staža i razmišljala kako da zaradim za džeparac, a s obzirom da se izradom nakita bavim oduvijek, nekako je sve došlo prirodno – prisjeća se Darija svojih početaka. Prvi kupci su joj bili, kako to obično biva, prijatelji i poznanici, dok se danas može pohvaliti krugom obožavatelja osoba iz javnog života. Kaže kako konačni izgled nakita ovisi prvenstveno o njezinom raspoloženju, a zatim i o godišnjem dobu i trenutnoj inspiraciji. Koristi različite stilove i materijale, pa tako u proljetnim i ljetnim danima najviše voli različitost boja te boho i etno motive, dok zimi njeguje čiste linije umjetne kože tamnih, zagasitih boja, glomaznih lanaca, kopči i privjesaka.

– Volim kombinirati različite materijale, ne volim uniformiranosti ili ”ono što se baš sad nosi” pa na taj način bježim od nametnutih modnih trendova. Veliki sam obožavatelj motiva slona u svemu što izrađujem pa tako i u nakitu, a afrički stil i boje glavna su inspiracija koju koristim na inovativan način u svakodnevnom životu – opisala je svoj stil, dodavši kako od materijala koristi i vulkanski kamen, staro srebro i špagu, a u izradi prstenja ili naušnica često takozvanu das masu. Riječ je o vrsti gline koja se oblikuje, suši na zraku i tek je nakon bojanja i lakiranja spremna za korištenje. Specifična je jer je lagana, a čvrsta. Das masu najčešće oslikava akrilnim bojama. Bez obzira na dugotrajan proces dobivanja komponenti od das mase, s njom voli raditi jer često, dobro oslikana, vjerodostojno poprimi izgled kamena. Upravo je to jedan od poslova koji joj oduzimaju najviše vremena. Osim das mase, ponajviše truda i vremena iziskuje izrada nakita po želji kupca. Smatra se perfekcionisticom i uvijek se trudi da finalni proizvod bude što vjerodostojniji onomu što je kupac zamislio.

 Atelje na moru

Materijale još uvijek nabavlja od dobavljača repromaterijala iz nekoliko gradova u Hrvatskoj, ali pokušava što više pojedinih komponenti napraviti sama.

– Voljela bih jednog dana surađivati sa zlatarom koji koristi tehniku filigrana i koristiti ručno rađene filigranske komponente u svom izričaju. Uvijek kažem da ručni rad nije samo kupiti pet perlica i spojiti ih. Ako komad nakita nije ”pravo” prošao kroz ruke, ako nije oblikovan, oslikan, sašiven, izvezen bar jedan dio, onda to ni ne smatram ručnim radom – govori Darija koja u izradi nakita, usprkos brojnim uspjesima, još uvijek vidi hobi i psihički odmor za mozak i dušu te se veseli svakom trenutku provedenom u svojoj radionici. Osim psihičke koristi, kaže, lijepo je imati i onu financijsku.

Darija je, naime, krajem prošle godina otvorila i vlastiti obrt, čime su joj se otvorile brojne prilike poput suradnje s nekoliko trgovina u Hrvatskoj, o njoj su napisani brojni medijski članci i reportaže, a ponajveći uspjeh vidi u suradnji s jednom američkom marketing tvrtkom koju trenutno priprema. Do većine poslovnih kontakata došlo je zahvaljujući društvenim mrežama, ali i zadovoljstvu dotadašnjih kupaca. Tijekom prošlogodišnjeg zagrebačkog adventa održala je svoj prvo izlaganje nakita, a nakon njega uslijedilo je i izlaganje na proljetnom sajmu u Gudovcu. Nažalost, zbog obaveza na poslu ne stigne prisustvovati izložbama i sajmovima koliko bi htjela,pa se više orijentirala na izlaganje u trgovinama. Ukoliko poželite svoju svakodnevnicu uljepšati nekim od njenih unikatnih rukotvorina izdvojit ćete od 50 pa do 250 kuna. Cifra, kaže, odgovara uloženom vremenu, kupljenom i stvaranom materijalu, a na kraju krajeva i samoj ideju o kojoj ljudi često i ne razmišljaju. Osim mnoštva ideja za izradu nakita, Darija je puna ideja i za svoju budućnost.

– Moj cilj i želja je imati mali umjetnički atelje u kojemu bih pokazala sav svoj talent, ne samo u izradi nakita, već i odjeće, fotografija, slika i ostaloga, a da bi sve bilo idealno atelje bih smjestila u blizini mora. Isto tako bih voljela ostvariti suradnju sa inozemnim dizajnerima, galerijama i trgovinama rukotvorina, smatram kako bi to zatvorilo moj krug – rekla je Darija koju, sudeći po nakitu koji izrađuje i njenoj motiviranosti, zasigurno čeka blistava budućnost.