BJELOVAR – Iako će većina građana na ovu 2020. godinu samo odmahnuti rukom i poželjeti da što prije prođe, i dalje u svom okruženju, možda već i u svom susjedstvu, imamo primjere koji nam pokazuju da nije sve tako crno. Jedan takav primjer daje nam Bjelovarčanka Antonija Cingel Adamec, mlada majka trojice sinova, koja je upravo u ova pomalo tmurna vremena odlučila zasukati rukave, iskoristiti svoju kreativnost i sama zaploviti poduzetničkim vodama. Naša junakinja nedavno je otvorila obrt za proizvodnju tekstilnih proizvoda zahvaljujući kojem sada svoje ideje pretvara u stvarnost.

Posložile se kockice

-Imala sam tu sreću da sam odrastala u kreativnom okruženju. Moja mama je bila savršena krojačica i zaista je imala puno ideja koja je često prenosilo na mene. Danas, kada nje više nema, ostala je njezina šivaća mašina koja mi je neizmjerno draga uspomena. Nisam htjela da stoji u kutu podruma, već sam željela nastaviti majčinim stopama. Osim toga, nekako se se posložile i druge kockice, istekao mi je porodiljni, a posao nisam imala. K tome, došla nam je i ova nesretna pandemija pa djecu nisam htjela upisati u vrtić u ovakvoj situaciji. I tako se malo po malo rodila ideja o pokretanju vlastitog posla. Odlučila sam i pokušala svoju kreativnost i ideje pretvoriti u stvarnost i tako krenula šivati za druge – priča nam Antonija koja ne krije kako u vrijeme rađanja ideje o pokretanju vlastitog posla nije bilo određenih strahova, no ističe kako ih je odlučila zaključati u ladicu i krenuti hrabro naprijed.

– Otvorila sam obrt jer, neovisno o prodaji, staž mi mora nekako ići. U ovom poslu nema velikih početnih ulaganja što je svakako velika prednost, a sve što trebam zapravo su materijal, šivaća mašina i more ideja, a njih mi ne nedostaje. Naime, kao majka sam vidjela što djecu veseli i otuda sam krenula. Šivam dječje taburee na kojima klinci sjede ili ih mogu jahati, podloge za igru, podloge za prematanje beba, balavce, vreće za sjedenje, ali tu je i čitav niz drugih predmeta kao što su, recimo, ukrasi za božićna drvca u ovo predblagdansko vrijeme. Sve je to ručni rad i posebno me veseli što su već sada, gotovo pa nam samom početku, moj trud trud i rad prepoznati – pojašnjava ova vrijedna mlada žena čiju su kvalitetu unikatnih proizvoda prepoznale brojne mame, bake i tete koje rado kupuju za svoje najmlađe ili kao poklon, ali i igraonice i dječji vrtići i to putem facebook stranice njezinog branda Tonka.

Osmijeh najmlađih klijenata

Većina proizvoda ostala je u granicama Lijepe naše, no dio je već pronašao put europskih zemalja kao što su Švicarska i Njemačka. Sve to ovu hrabru mladu poduzetnicu neizmjerno veseli, a kako kaže, najsretnija je kada dobije fotografije svojih malih nasmiješenih klijenata koji uživaju igrajući se proizvodima u čiji je svaki centimetar ušila, ne samo tkaninu i konac, već i ljubav i pažnju. I upravo ti osmijesi najmlađih su oni što joj daje najveći vjetar u leđa.

-S obzirom na to da imam trojicu sinova, svaki moj dan je ispunjen od jutra do mraka što zna biti iscrpljujuće, no šivaća mašina me opušta. Šivam kada su djeca na igranju ili kad spavaju, a kada se približi rok isporuke, šivam i kada se igraju oko mene. Volim tu našu veselu atmosferu – iskrena je Antonija koja ističe kako se trenutna situacija vezana uz pandemiju možda ne čini kao idealna za pokretanje posla, no kako ona vjeruje da će njezini proizvodi i dalje pronalaziti put do zadovoljnih kupaca.

-Okruženi smo morem duplikata i uvoznih proizvoda koji su konkurencija svim našim proizvođačima, no ja vjerujem u svoje proizvode.  Svojim rukotvorinama želim ljude u ovo tužno razdoblje na neki način razveseliti jer je u mom malenom obrtu sve veselo. Za sad mi u tome dobro ide, a nadam se da će tako ostati i dalje – zaključuje naša sugovornica kojoj novih ideja i planova ne manjka. Tako će sada planira širiti lepezu svojih proizvoda i kupcima ponuditi unikatne papuče, mazilice za najmlađe, krevete za kućne ljubimce, kao i brojne druge uporabne predmete za djecu, dom i kućne ljubimce.