Kad su prije godinu dana na internetskim bespućima otkrile neobičnu „dot art“ tehniku ukrašavanja, Bjelovarčanke Vesna Ranilović i Alica Ranogajec nisu mogle ni slutiti u kojoj će mjeri ona, upravo zahvaljujući njihovom posredstvu, oduševiti Bjelovarčanke. Ove svestrane kreativke pomno su proučile „dot“ iliti, „po naški“, „točkanje“ te krenule vježbati, prvo na kamenju, da bi se potom prebacile na nakit. Riječ je, inače, o tehnici koja je poznata u nekima od najstarijih svjetskih kultura. Na taj način svoja su tijela, ali i predmete, ukrašavali Aborodžni, stari Indijci i drugi drevni narodi.

 Opuštajuća tehnika

-Počele smo „točkati“ po naušnicama, a kada smo vidjele da se to sviđa našim prijateljicama i poznanicama, proširile smo se na narukvice, ogrlice, s vremenom i na torbe i novčanike. Prije ovoga smo se na neki način tražile u različitim tehnikama, no ova se pokazala kao pun pogodak. Osim što se sviđa ljudima, ne mogu vam opisati koliko je opuštajuća i koliko veseli čovjeka – priča nam Vesna Ranilović koja je nedavno i službeno otvorila kućnu radinost kako bi svoje proizvode mogla prodavati. Naime, potaknute odličnim reakcijama svojih poznanica, Vesna i Alica su zapele, napravile veće količine nakita te krenule s predstavljanjem po sajmovima.

-Prvo smo se pojavile na Sajmu fitnessa i ljepote u Zagrebu. Tamo su se svi divili našem nakitu, no moram priznati da nismo prodale gotovo ništa. Nije nas to obeshrabrilo pa smo vrlo brzo nastupile na Proljetnom sajmu u Gudovcu. E, to se pokazalo kao pun pogodak! Bjelovarčanke, ali i drugi gosti su se oduševili našom ponudom – otkriva nam Alica Ranogajec. Uslijedili su FloraArt, daruvarski Vinodar, Terezijana… Na svim tim manifestacijama Vesnin i Aličin nakit „planuo“ je trenu, a počele su stizati i pozivnice za nova izlaganja. Tako će se uskoro predstaviti na Renesansnom festivalu u Koprivnici, na Vinkovačkim jesenima, ali i na zadarskoj Noći punog miseca, za koju ne dobiju baš svi „propusnicu“.

-Kad sam se kod organizatora počela raspitivati o mogućnosti izlaganja, rekli su mi da mjesta više nema. No, ja sam im svejedno poslala fotografije našeg nakita koji im se svidio pa su me već drugi dan nazvali da mi kažu da možemo doći. No, sad imamo problemčić druge vrste. S obzirom da smo na Terezijani i kasnije u Puli prodale gotovo sav nakit, zalihe su nam na minimumu pa ovih dana radimo punom parom na izradi novih komada, uvele smo i treću smjenu – smije se Alica.

Jedinstveni primjerci

Jasno im, kažu nam, da se od ovoga posla neće obogatiti, međutim veseli ih što svojim radovima mogu razveseliti druge ljude. Svaki komad nastao u njihovoj malenoj radionici koju su nazvale „Anđeoski raj“, skrivenoj u prekrasnom zelenilu botinačkih šuma, jedinstven je i poseban.
-Ne postoje dva jednaka, a u svaki je uloženo puno ljubavi i truda. Drago nam je što su Bjelovarčanke, ali i žene u drugim mjestima u kojima smo se do sada predstavile, to prepoznale – zaključuju naše sugovornice.