Nakon što je tvrtka AMS biomasa d.o.o. iz Darde prije dva mjeseca kupila pogone i preostale pokretnine, Metalprodukt iz Šandrovca je zauvijek nestao sa poslovne slike i na njegovim bi se razvalinama trebala organizirati prerada drvne mase. To je plan tvrtke koji pozdravlja i Općina Šandrovac, no ostalo je pitanje sudbine 26 radnika koji su radili u Metalproduktu u trenutku pokretanja stečaja. Imovina se rasprodala ali od njihovih zaostalih plaća nije bilo ništa.
Stečajna figa
-Nismo dobili niti lipe osim od onoga što nam je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, a to su tri minimalca i otpremnine koju nam jamči zakon, odnosno država. Konkretno, ostali smo bez 11 zarađenih plaća za koje smo se nadali da ćemo ih ipak dobiti iz stečajnog postupka. To se nije dogodilo, sav novac je pojeo stečajni postupak i radnici su ostali na suhom. Ja sam imao dobru plaću i trebao sam dobiti 96 tisuća kuna, a ne koncu sam dobio 26 tisuća, a drugi radnici još i manje- kaže Dragoljub Cupan i dodaje kako se ne nada radnom mjestu u tvrtki koja je kupila hale Metalprodukta.
-Sa unosne žice se došlo na drvnu masu i ne znam hoće li tu biti posla za bivše radnike Metalprodukta. Uglavnom ja sam se okrenuo poljoprivredi i tu si tražim egzistenciju- kaže Cupan iz Ravneša.
U Općini Šandrovac međutim kažu da će biti posla za bivše radnike Metalprodukta kada se pogoni ponovo pokrenu.
Komunalna sugestija
-Očekujemo da će biti zapošljavanja u tvrtki AMS, oko dvadesetak ljudi, pa zašto ne bivših radnika Metalprodukta. Mi smo već obavili razgovor s novim vlasnicima, a kako bismo im olakšali pokretanje proizvodnje oslobodili smo ih plaćanja komunalne naknade na idućih pet godina. To je za općinski proračun značajan novac, a zauzvrat očekujemo da se budući radnici pronađu na području Općine Šandrovac – kaže načelnik Josip Dekalić.
No, do prvih zapošljavanja neće doći tako skoro jer se zapušteni pogoni prvo moraju urediti. Taj je posao započet, no neće biti gotov do kraja ove godine.
Procjenjuje se da će samo uređenje derutnih pogona prije pokretanja proizvodnje stajati dva milijuna kuna. Za Općinu Šandrovac je najbitnije da pogoni neće trunuti i da će biti radnih mjesta koja je bez ulaganja i svježeg kapitala nemoguće otvoriti.
Jeftino prošli
Tvrtka koje je nekad hranila cijelu općinu na koncu je jedva prodana za samo 1,2 milijuna kuna. Općina Šandrovac je uzela nekretnine koje su van kruga tvornice i to platila 450 tisuća kuna, dok je tvrtka iz Darde na javnoj dražbi svoj dio platila 730 tisuća kuna. Podsjetimo, za imovinu Metalprodukta nije vladao osobiti interes i jedva je pronađen kupac.