Ovih dana obilježit će se prva tužna petoljetka otkako je Pevec proizvodnja završila u stečaju, a da imovinsko-pravna zavrzlama nad gotovo stotinu tisuća četvornih metara zemljišta u Poslovnoj zoni Lepirac još uvijek nije ni približno razriješena. Sva je prilika da će ogromni betonski kostur nikada dovršene velebne upravne zgrade bivšeg Peveca doživjeti još dosta tužnih petoljetki. Podsjetimo, nekoliko mjeseci prije stečaja Pevec proizvodnje Croatia osiguranje upisala je hipoteku nad zemljištem na kojemu je trebao “niknuti” najveći Pevecov prodajni centar u Hrvatskoj, skupa s novom, velebnom upravnom zgradom, benzinskom crpkom, ogromnim parkingom za flotu Pevecovih kamiona pa čak i s pekarom i slastičarnicom. Bivši vlasnici Peveca na Lepircu su planirali zaposliti čak 600 radnika. No, kako matična tvrtka Pevec nije na vrijeme plaćala premije osiguranja, Croatia osiguranje osigurala je svoje potraživanje od 11 milijuna kuna upisavši se na dvije zemljišne parcele od gotovov stotinu tisuća četvornih metara čiju je vrijednost sudski vještak tada procijenio na vrtoglavih 43 milijuna kuna.

‘Postupak je u tijeku’

– Točno je da smo osigurani razlučnim pravom. Postupak je u tijeku – šturi je odgovor Službe za korporativne komunikacije nekada državne, a danas tvrtke u većinskom vlasništvu rovinjskog Adrisa.

Inače, čitava zavrzlama započela je nekoliko mjeseci prije nego što je nad Pevec proizvodnjom pokrenut stečajni postupak. Svjesni da je nekada moćni bjelovarski poduzetnik na sigurnom putu prema propasti, u Croatia osiguranju pokrenuli su ovršni postupak kako bi se “domogli” zemljišta. No, taj postupak još uvijek traje, iako je u među vremenu završen stečaj Pevec proizvodnje, pa ta firma formalno-pravno više ne postoji – izbrisana je iz Sudskog registra Trgovačkog suda u Bjelovaru još u kolovozu 2012. godine.

Kako doznajemo od Branke Pleskalt, predsjednice Trgovačkog suda u Bjelovaru, navedeno zemljište nije ni završilo u stečajnoj masi Pevec proizvodnje, i to zbog toga što je bilo pod ovršnim postupkom koji, prema njezinim saznanjima, još uvijek traje.

‘Magična granica’ na 11 milijuna kuna

– Hipotetski govoreći, tek nakon što se slučaj riješi na Općinskom sudu, i to uz uvjet da nešto ostane nakon što se Croatia osiguranje podmiri, mi to što ostane uvrštavamo u stečajnu masu i potom raspoređujemo vjerovnicima – pojašnjava Pleskalt, dodajući kako se ovršena imovina prodaje na dražbama koje imaju svoja pravila. Što se više krugova održi, to je početna cijena niža. Bitan je to podatak s obzirom da je prvotna procjena vještaka bila gotovo četverostruko veća od potraživanja Croatia osiguranja. Ako se zemljište proda za više od 11 milijuna kuna, “profitirat će” i vjerovnici Pevec proizvodnje, a ako cijena bude niža, na gubitku će biti i Croatia, uz uvjet da do prodaje uopće dođe. Što se pak Bjelovarčana tiče, najveći dobitak koji bi se njima mogao nasmiješiti jest da novi vlasnik tog velebnog objekta postane investitor koji namjerava ili dovršiti Pevecov projekt ili osmisliti vlastiti. No, s obzirom da je u Poslovnoj zoni Lepirac postoji nekoliko slobodnih parcela koje se nude po bitno nižim cijenama, teško je za očekivati čudo.