Prema aktualnim pokazateljima, u našoj županiji je 27.513 umirovljenika, čija prosječna primanja iznose 2.016 kuna. Doda li se tome i podatak o najnižoj mirovini od 1.280 kuna, dobivamo ne baš optimističnu sliku svakodnevice umirovljeničke populacije koja, uzgred, ni u drugima županijama nije na višoj razini. Pri tome posebno zabrinjava kontinuirano, ali posljednjih godina njihovo nešto usporenije smanjivanje u odnosu na prosječne plaće koje je trenutno zaustavljeno na 38 posto, ali je i dalje najizraženije od svih nama susjednih zemalja. Ne samo zbog toga, nego i niza drugih razloga, ostavljena je i zakonska mogućnost dopunskog rada, kojim bi se, ne samo popravili kućni budžeti, već u pojedinim slučajevima i doskočilo popunom pojedinih deficitiranih radnih mjesta.
Međutim, predsjednik Odbora za umirovljenike Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatko Barila tvrdi kako se prema njegovim saznanjima još uvijek neznatan broj umirovljnika odlučuje za dodatni posao ili je iz skromnih brojki moguće iščitati i nešto drugo.

Izigravanje zakona

-Dio umirovljenika prihvaća neke od dodatnih poslova, ali se ipak odlučio za liniju manjeg otpora i rade na crno. Poznata je to „špranca“, kao i kod drugih zaposlenika, čijoj popularnosti ponajviše pridonosi gotovo nikakva društvena kontrola. Uz to, malo je učinjeno i na informiranju umirovljenika o takvoj mogućnosti zapošljavanja, što se djelomično odnosi i na poslodavce kojima se priznaju troškovi, ali mnogi ipak radije plaćaju „na ruke“. Zbog toga je i teško pronaći umirovljenike koji rade „po zakonu“, što samo ukazuje kako još nismo savladali neke društvene anomalije protiv kojih se borimo već godinama – kaže Barila.

Podsjećamo kako na pola radnog vremena mogu raditi svi oni koji su ostvarili punu mirovinu ili pak u dogovoru s poslodavcem nakon umirovljenja prihvatili ostanak ili ponovo vraćanje na posao. Jedan od njih je dr. med. spec. Mladen Pavlović koji i nakon umirovljenja radi četiri sata na odjelu urologije bjelovarske Opće bolnice.

 Sve po zakonu

-Kako se pokazala potreba za angažiranjem još jednog liječnika prihvatio sam ponudu, vratio na posao i prema svim zakonskim propisima radim četiri sata, pri čemu Opća bolnica plaća sve obveze. Sadašnje zakonsko rješenje je povoljnije u odnosu na prethodno, kojim je bio predviđen rad na osam sati uz zamrzavanje mirovina, što je bila izravna korist Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Sada se ipak vodi računa o interesima poslodavca i otvara mogućnost rješenja pojedinih kadrovskih problema, a financijski je dovoljno stimulativno za rad u zdravstvu i nekim drugim područjima – kaže dr. Pavlović.