BJELOVAR – Djeca imaju pravo na igru i razonodu primjerenu njihovoj dobi što je i propisano Konvencijom UN-a o pravima djeteta, a igra je sastavni dio djetinjstva, jer pridonosi njihovom cjelokupnom razvoju. Rečenica je to koja može zvučati tek pukom frazom, ali da tome nije tako potvrđuju oni koji su je pretočili u praksu. Naime, Bjelovar je jedna od rijetkih gradskih sredina koja se može pohvaliti zavidnim brojem dječjih igrališta raspoređenih u gotovo svakom dijelu grada kako bi bila što dostupnija mališanima i njihovim roditeljima.

Prema službenim procjenama, sadašnjih 38 igrališta zadovoljavaju standarde broja djece koja ih koriste, a iz gradske uprave potvrđuju da je za ovu godinu predviđeno oko 150.000 kuna za redovno održavanje sprava. Uz to, dio novca je namijenjen i za kapitalno uređenje, pa je tako samo ove godine uloženo 500 tisuća kuna u dva dječja igrališta sa sportskim terenom u Radničkom naselju i Cigleni.

Zadovoljni roditelji

Međutim, jesu li brojčani podaci dovoljan razlog za zadovoljstvo roditelja, provjerili smo u šetnji nekolicinom igrališta u različitim dijelovima grada i dobili gotovo identične odgovore zajedničkog naziva: „Zadovoljni smo!“ Tako je jedna od stalnih posjetiteljica igrališta na Šetalištu dr. Ivše Lebovića i Petra Kresojević, koja još malu Doris drži u naručju, ali i sin David s nekolicinom njegovih vršnjaka iz rodbinskog kruga uživaju na ljuljačkama, toboganu i drugim spravama s kojih dopire vesela dječja cika.
-Ovo je zaista lijepo mjesto za dječju igru gdje dolazimo najčešće nedjeljom.

Dovoljno je sprava za mališane različitih uzrasta, što znači kako su planeri razmišljali i o tim detaljima koji ovo igralište čine prihvatljivim mnogim roditeljima, i to ne samo iz središta grada – kaže Petra.
Nešto više je „gužve“ na Radićevom trgu, jednom od najopremljenijih dječjih okupljališta, a ovaj sunčani dan nije propustio ni djed Stjepan Preksavec koji je svojih dvojicu unuka izveo u prijepodnevni „provod“.

Druga strana

-Djeci treba što više kretanja i boravka na zraku, a ako je to još „začinjeno“ različitim spravama gdje će na nekin način vježbati i jačati tijelo, tih nekoliko sati boravka izvan zatvorenog prostora je zaista put prema zdravom životu. Ovdje su i klupe gdje se mi stariji odmaramo i „vrtimo“ svoje priče, dok djeca uživaju u svojim igrama. Kako dobro poznajem grad, držim da se bjelovarski roditelji zaiste ne mogu požaliti na manjak dječjih igrališta, a pogotovo njihovu opremljenost – tvrdi Stjepan.
No, sunčani dani tijekom vikenda ipak nisu izmamili veći broj roditelja i djece na igrališta, iz čega ne treba donositi i konačne zaključke, premda nam se čini da smo ih ipak više vidjeli na terasama kafića u središtu grada nego igralištima.